'VS bleven Israëlische premier Netanyahu afluisteren'

De Verenigde Staten hebben de communicatie van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu afgeluisterd tijdens de onderhandelingen over het Iraanse kernprogramma. Dat meldt de Amerikaanse krant The Wall Street Journal dinsdag op gezag van anonieme bronnen.

Redactie
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu op bezoek bij de Amerikaanse president Barack Obama. Beeld epa
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu op bezoek bij de Amerikaanse president Barack Obama.Beeld epa

De VS hadden na het afluisterschandaal rond de geheime dienst (NSA), dat werd blootgelegd door klokkenluider Edward Snowden, beloofd om de spionage bij hun bondgenoten juist te beperken.

Het Witte Huis ontkent de inhoud van het artikel niet, maar benadrukt zijn sterke banden met Israël. 'We voeren geen analyseoperaties uit in het buitenland, behalve als er specifieke belangen mee gepaard gaan die gelinkt zijn aan de nationale veiligheid', aldus een woordvoerder van de veiligheidsraad van het Witte Huis. 'President Obama heeft al verschillende keren bevestigd dat de Amerikaanse inspanningen rond de veiligheid van Israël heilig zijn.'

Na de onthullingen rond het spionageprogramma van NSA twee jaar geleden beloofde president Obama om de spionage bij de Amerikaanse bondgenoten tot een minimum te beperken. Volgens The Wall Street Journal waren er volgens de president echter 'dwingende redenen in verband met de nationale veiligheid' die de voortzetting van het programma rechtvaardigen bij enkele leiders. Daartoe behoorden onder anderen Benjamin Netanyahu en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Systeem nooit gedeactiveerd
Volgens de krant besloot NSA twee jaar geleden de afluistersystemen niet te deactiveren, omdat het te veel werk zou kosten om deze weer op te starten als dat nodig zou zijn. Obama zou in de plaats daarvan bevolen hebben om de communicatiesystemen van bepaalde bondgenoten niet meer systematisch af te luisteren, terwijl anderen nog steeds van dichtbij zouden worden gevolgd.

'Beslissen om Bibi (Netanyahu, red.) niet meer af te luisteren? Natuurlijk gaan we dat niet doen', aldus een hoge verantwoordelijke in Wall Street Journal. Volgens de krant vreesde Washington dat Israël op zijn beurt de onderhandelingen tussen de VS en Iran over het Iraanse nucleaire programma zou afluisteren.

Volgens klokkenluiderwebsite Wikileaks zouden de VS ook jarenlang de Franse presidenten en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben afgeluisterd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden