VS: Bin Laden zat achter elk plan

Osama bin Laden was tot zijn dood de drijvende kracht achter elk terreurplan van Al Qaida. Dit zou volgens de VS blijken uit de dagboeken van Bin Laden en uit documenten die Amerikaanse Navy Seal-commando's hebben meegenomen uit Bin Ladens villa in het Pakistaanse Abbottabad.

WASHINGTON - Bin Laden hield in de dagboeken onder andere details bij over operaties van Al Qaida. Ook riep hij zijn aanhangers op nieuwe manieren te verzinnen om de VS aan te vallen. 'Sla toe in kleinere steden en richt je op vliegtuigen en treinen', stelde hij voor. Het belangrijkste was dat zo veel mogelijk Amerikanen om het leven moesten komen, aldus Bin Laden.


Bij de inval verzamelden de commando's een grote hoeveelheid informatie, waaronder honderd usb-sticks en vijf computers. Uit zijn dagboek komt het beeld naar voren van een terreurleider die zich steeds meer heeft teruggetrokken. De controle over Al Qaida liet hij zich echter niet uit handen nemen, aldus Amerikaanse functionarissen donderdag.


Dat Bin Laden bij iedere grote terreurdreiging van Al Qaida betrokken was, is in strijd met het beeld dat de Amerikaanse regering van Bin Laden had. Lang werd gedacht dat de terreurleider vooral als inspiratiebron diende, die steeds meer op de achtergrond raakte en geen volledige controle meer had over Al Qaida.


Vanuit zijn villa communiceerde Bin Laden met alle takken van Al Qaida, ook met de tak in Jemen die tot de grootste bedreiging voor de VS uitgroeide. 'Beperk je niet alleen tot New York', raadde de Al Qaida-leider aan, 'maar richt je ook op andere gebieden'. Hij noemde onder andere Los Angeles.


In een paragraaf berekent Bin Laden nauwkeurig hoeveel Amerikanen gedood moeten worden om de VS te dwingen zich terug te trekken uit de Arabische wereld. Hij kwam tot de slotsom dat kleine aanslagen niet afdoende waren en vertelde zijn aanhangers dat alleen duizenden doden verandering in het Amerikaanse beleid kunnen bewerkstelligen.


Volgens het Republikeinse Congreslid James Inhofe zijn sommige foto's van de dode Bin Laden 'behoorlijk gruwelijk'. Inhofe is een van de eerste parlementariërs die de foto's mochten zien van de CIA. President Obama weigert de foto's vrij te geven. Inhofe kreeg vijftien foto's te zien. 'Een van de kogels ging door een oor naar binnen en via een oogkas naar buiten, of andersom, en explodeerde. Daardoor hingen de hersenen uit de oogkas', aldus Inhofe.


De Navy Seals, de speciale eenheid die de aanval uitvoerde, krijgt waarschijnlijk extra bescherming. Dit zei minister van Defensie Gates donderdag. De commando's vrezen voor wraakacties tegen hun families.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.