VS bieden excuses aan voor 'onacceptabele gedrag' zwemmers

Het Amerikaans olympisch comité (USOC) heeft excuses aangeboden aan de hele Braziliaanse bevolking voor 'het onacceptabele gedrag' van vier medaillezwemmers uit de VS. Gunnar Bentz, Jack Conger, Ryan Lochte en Jimmy Feigen deden deze week valse aangifte van een gewapende overval. In werkelijkheid richtten de zwemmers vernielingen aan in een benzinestation in Rio de Janeiro.

Marjolein van de Water
Ryan Lochte met zijn gouden medaille voor de 4x200m freestyle Beeld photo_news
Ryan Lochte met zijn gouden medaille voor de 4x200m freestyleBeeld photo_news

Volgens het USOC heeft Feigen inmiddels een nieuwe verklaring afgelegd bij de Braziliaanse politie.

Gunnar Bentz en Jack Conger hebben inmiddels van de Braziliaanse politie toestemming gekregen het land te verlaten. Het duo was woensdag al op het vliegveld, maar werd toen meegenomen voor verhoor.

'De zwemmers hebben gelogen', zei Fernando Veloso, van de politie eenheid die de gebeurtenissen onderzoekt. 'De enige waarheid die ze hebben verteld, is dat ze dronken waren.'

Feest

Lochte, Feigen, Bentz en Conger waren zaterdagnacht op een feest in het Franse supportershuis in Rio de Janeiro. Alle vier hadden ze gouden medailles gewonnen op de Spelen, en besloten dat te gaan vieren. Rond zes uur 's ochtends namen ze in beschonken toestand een taxi terug naar het olympisch dorp, waar ze een uur later arriveerden.

Lochte (32), met twaalf olympische medailles een van Amerika's topatleten, vertelde zijn moeder de volgende dag dat hij was beroofd. Zij vertelde dat aan de Amerikaanse media, waarna haar zoon en Feigen aangifte deden bij de politie. De taxi was aangehouden door mannen in politie uniform, zo verklaarden ze. Lochte had een pistool tegen zijn hoofd gekregen en ze hadden hun bezittingen afgegeven. De zaak werd breed uitgemeten in de nationale en internationale pers en bracht de Braziliaanse autoriteiten ernstig in verlegenheid.

Maar de politie kwam er al snel achter dat het relaas van de beroemde atleet niet geheel op waarheid berustte. Op videobeelden van het olympisch dorp was te zien dat de heren vrolijk lachend thuis kwamen, mobiele telefoons in de hand. Het verhaal dat Lochte tegen journalisten deed, week bovendien sterk af van wat hij de politie had verteld. De zwemmer zelf zei dat dit kwam doordat hij getraumatiseerd was door de ervaring.

Tot op de bodem uitgezocht

Maar de Braziliaanse politie was vastbesloten de zaak tot de bodem uit te zoeken. Ze gingen op zoek naar de zwemmers om aanvullende getuigenverklaringen op te nemen. Die bleken onvindbaar. Een rechter verbood de zwemmers vervolgens het land te verlaten. Voor Lochte kwam dat verbod te laat, hij bleek al terug op Amerikaanse bodem.

Bentz en Conger stapten woensdagavond op het vliegtuig, maar werden daar voor vertrek door de federale politie uitgeplukt. De zaak leidde tot diplomatieke ergernissen. Amerikaanse autoriteiten vernamen via de media dat de atleten op het vliegveld in hechtenis waren genomen. 'We staan klaar om consulaire steun te verlenen', aldus woordvoerder van het State Department John Kirby.

Vandaag onthulde de politie haar versie van de toedracht. De atleten lieten de taxi zondagochtend stoppen bij een tankstation, omdat ze naar de wc moesten. Ze schopten de deur kapot, richtten andere vernielingen aan en stapten weer in de taxi. Maar de beveiliging van het benzinestation had inmiddels de politie gebeld, en vroeg de chauffeur te wachten.

De zwemmers reageerden agressief en wilden er te voet vandoor gaan, waarna een van de beveiligers zijn wapen op hen richtte. Uiteindelijk gaven de atleten de man geld om de schade te dekken, en vertrokken in de taxi naar huis. Videobeelden en getuigenverklaringen bevestigen het verhaal van de politie.

De betrokken atleten hebben nog niet gereageerd. Bentz en Conger zijn inmiddels vrijgelaten en vlogen donderdag terug van Rio de Janerio naar huis.

Feigen moet nog wel in Brazilië blijven, laat de politie weten. Het Amerikaans olympisch comité (USOC) stelde dat Feigen inmiddels een nieuwe verklaring heeft afgelegd bij de Braziliaanse politie. Het USOC zegt verder dat de vier zwemmers zich onacceptabel hebben gedragen. Het Amerikaanse olympisch comité gaat diep door het stof en biedt excuses aan de hele Braziliaanse bevolking aan.

Gunnar Bentz en Jack Conger op Rio de Janeiro International Airport. Beeld afp
Gunnar Bentz en Jack Conger op Rio de Janeiro International Airport.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden