VS biechten geheime gevangenen op

De Verenigde Staten lichten het Rode Kruis in over de identiteit van gevangenen die ze tot dusverre in het geheim vasthouden in Afghanistan en Irak.

ANP

Het is voor het Pentagon (Amerikaanse ministerie van Defensie) een ommezwaai. Het zal ook inzicht bieden in de manier waarop Amerikaanse geheime diensten omgaan met tientallen verdachten die ze voor belangrijke terroristen of strijders aanzien.

Het Rode Kruis heeft onder de vorige Amerikaanse regering vergeefs geprobeerd informatie te krijgen over mensen die heimelijk in Amerikaanse gevangenschap verdwenen. De Amerikanen weigerden informatie te geven omdat ‘dan antiterroristische missies in gevaar zouden komen’.

Het nieuwe beleid jegens het Rode Kruis is deze maand van kracht geworden zonder dat het Pentagon of het Rode Kruis er ruchtbaarheid aan hebben gegeven, aldus de zegslieden.

Het is weer een stap van de regering van president Barack Obama om van omstreden facetten van ‘de oorlog tegen terrorisme’ van zijn voorganger af te komen. De regering sluit het gevangenenkamp op de marinebasis Guantanamo Bay en geheime gevangenissen moeten dicht.

Er zijn echter nog steeds ‘Speciale Operatiekampen’ in Bagram (Afghanistan) en Balad (Irak). Daar worden tientallen gevangenen ‘doorgelicht’. Het Rode Kruis kreeg eerder toegang tot militaire detentieoorden, behalve die twee.

Maandag openbaart de inlichtingendienst CIA een zeer kritisch rapport uit 2004 van de inspecteur-generaal van de dienst. Dat gaat over de ondervragingen van verdachten die volgens waarnemers vaak ontaardden in marteling.

In het rapport staat onder meer dat CIA-ondervragers veel improviseerden en soms leken te putten uit jongensboeken. In het rapport staat ook dat twee gevangenen maar liefst 266 keer werden gefolterd met ‘waterboarden', veel vaker dan tot nog toe bekend was.

De Amerikaanse minister van Justitie, Eric Holder, zou naar aanleiding van het rapport in de komende dagen besluiten of er speciale aanklager komt. Die zou kijken naar de strafbaarheid van ondervragingen van na 11 september 2001.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden