VS: bewapenen verzet zou moeten kunnen

Het zou juridisch mogelijk moeten zijn het Libische verzet op korte termijn van wapens te voorzien. Dit heeft Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, gezegd na afloop van de Libië-top die dinsdag in Londen werd gehouden.

VAN ONZE CORRESPONDENT GERT-JAN VAN TEEFFELEN

LONDEN - Eerder werd nog aangenomen dat dit moeilijk zou zijn vanwege het wapenembargo tegen Libië, maar volgens Clinton heeft resolutie 1973 van de VN-Veiligheidsraad - op basis waarvan de no fly-zone werd ingesteld - de weg vrijgemaakt voor het bewapenen van de rebellen.

'In onze interpretatie heeft de resolutie het absolute verbod op het verstrekken van wapens in Libië gewijzigd of terzijde geschoven, zodat een legitieme overdracht van wapens zou kunnen als een land daarvoor kiest', zei Clinton. 'Die beslissing hebben we nu nog niet genomen.'

Ook haar Britse ambtgenoot William Hague liet weten dat het mogelijk zou kunnen zijn 'om mensen hulp te geven om zichzelf te verdedigen'. Hij hield echter vol dat dit niet is besproken tijdens de top. 'Het stond niet op de agenda en we hebben het daar niet over gehad.'

In de marge van de top herhaalde de Libyan Transitional National Council, die wel aanwezig was in Londen maar niet officieel mocht meepraten, het verzoek om militaire middelen. 'Iedereen kan zien dat onze mensen vechten met hele lichte wapens', zei een woordvoerder.

Een veertigtal delegaties kwam enkele uren bijeen in de Britse hoofdstad om de toestand in Libië te bespreken. Grote afwezige was Rusland, evenals enkele buurlanden zoals Egypte.

De slotverklaring bevatte geen groot nieuws, afgezien van de beslissing om een permanente contactgroep op te zetten die het internationale overleg over de toekomst van Libië moet gaan coördineren. De eerste bijeenkomst wordt op korte termijn in Qatar gehouden.

Wel benadrukte onder anderen Clinton dat de luchtaanvallen op militaire doelen in Libië net zolang doorgaan, totdat het regime van Kadhafi voldoet aan de resolutie van de VN-Veiligheidsraad en het bestoken van haar eigen burgers staakt.

Afgezien van alle morele steun claimden de rebellen ook concreet succes. Qatar zou de oppositie hebben toegezegd te zullen gaan helpen met het verkopen van Libische olie op de internationale markt. Zeker is dat Qatar steden van benzine en diesel zal gaan voorzien.

Dat zou ruim een miljard euro per maand aan exporten kunnen opleveren. Tegelijkertijd opperde een Amerikaanse diplomaat de mogelijkheid om bevroren Libische tegoeden ter beschikking te stellen aan de rebellen.

De grote vraag blijft wat er moet gebeuren als de luchtoorlog onvoldoende effect heeft. In Groot-Brittannië wordt het topoverleg niettemin gezien als bewijs dat lessen zijn geleerd van Irak, waar zonder brede internationale steun een oorlog werd begonnen en zonder blauwdruk voor de wederopbouw van het land.

De Amerikaanse marine bestookte dinsdag opnieuw militaire doelwitten in Libië. Vanaf onderzeeboten en marineschepen in de Middellandse Zee werden Tomahawk-kruisraketten afgevuurd, onder andere op een opslagplaats voor raketten dichtbij de hoofdstad Tripoli. De Libische staatstelevisie meldde dat bombardementen waren uitgevoerd op 'militaire en civiele doelen' in de steden Garyan en Mizda. Deze bevinden zich op respectievelijk zestig en 145 kilometer ten zuiden van Tripoli.

In een open brief riep Kadhafi de wereld op een einde te maken aan wat hij de 'monsterlijke aanvallen' op zijn land noemde. De Libische leider herhaalde zijn bewering dat de rebellen worden gesteund door Al Qaida.

'Wat nu gebeurt is dat Al Qaida door de luchtaanvallen en raketten een dekmantel wordt geboden om de controle in Noord-Afrika over te nemen en te veranderen in een nieuw Afghanistan', schrijft Kadhafi. Volgens hem pleegt de internationale gemeenschap genocide tegen het Libische volk.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden