'VS betaalde Iraanse atoomgeleerde Amiri 5 miljoen'

De CIA heeft de Iraanse atoomgeleerde Shahram Amiri meer dan 5 miljoen dollar betaald voor informatie over het nucleaire programma van Iran. Dat meldt The Washington Post op basis van bronnen bij de Amerikaanse regering.

Van onze buitenlandredactie

De 32-jarige Amiri, die ruim een jaar in de VS verbleef, keerde woensdag terug naar zijn vaderland. Een overheidsfunctionaris verklaarde tegen The Washington Post dat de VS , ondanks het afbreken van verdere samenwerking, niet zullen proberen de miljoenen terug te vorderen van de atoomgeleerde. Door de economische sancties, die de regering-Obama in juli afkondigde tegen Teheran, kan Amiri vanuit Iran niet beschikken over zijn Amerikaanse tegoeden. moeten dwingen te staken met het De regering Obama besloot in juli tot sancties om Iran te dwingen te staken met het nucleaire programma. De regering Obama economische sancties aan tegen Iran om het land te dwingen zijn nucleair programma te staken.

Volgens een anonieme CIA-agent betaalde Washington Amiri miljoenen, omdat zijn informatie over het nucleaire programma van Iran zo waardevol was. Het besluit van de atoomgeleerde om terug te gaan naar Iran betekende voor de Amerikaanse regering het einde van een vruchtbare samenwerking. De CIA veronderstelt dat Amiri zo plotseling terugkeerde naar Iran uit angst voor het lot van zijn vrouw en zoon.

Overwinning

De terugkeer van de atoomgeleerde wordt door Iran beschouwd als een grote overwinning in de propagandastrijd met de VS. Amiri werd donderdag als een held ontvangen in Teheranontvangen door een overheidsdelegatie en herenigd met zijn gezin. In een interview op de Iraanse staatstelevisie verklaarde Amiri blij te zijn weer thuis te zijn. Ook liet hij weten dat hij als ¿gewone geleerde¿ nooit betrokken is geweest bij het nucleaire programma van Iran. Hij herhaalde zijn beschuldigingen tegen de CIA. Volgens de atoomgeleerde is hij in de VS gemarteld en bood Washington hem 50 miljoen dollar om te blijven en Iran zwart te maken.

Amiri verdween in juli 2009 onder onduidelijke omstandigheden op pelgrimstocht in Saoedi-Arabië. Sinds maart 2010 verspreidde de atoomgeleerde herhaaldelijk tegenstrijdige informatie over zijn lot.

De Iraanse kerngeleerde Shahram Amiri bij thuiskomst in Teheran (AP) Beeld AP
De Iraanse kerngeleerde Shahram Amiri bij thuiskomst in Teheran (AP)Beeld AP
Shahram Amiri (Screenshot Youtube) Beeld
Shahram Amiri (Screenshot Youtube)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden