VS-bestuur in Irak op de schop

De Amerikaanse bestuurder van Bagdad, Barbara K. Bodine, is minder dan drie weken na haar aankomst in Irak teruggeroepen. Volgens de Washington Post zal ook de leider van het Amerikaanse bestuur in Irak, generaal Jay Garner, binnenkort worden teruggeroepen....

De recente benoeming van oud-diplomaat Paul Bremer en het terugroepen van een deel van Garners team zijn volgens de Washington Post onderdeel van een grotere reorganisatie, die meer vaart moet zetten achter de wederopbouw van Irak.

Veel Irakezen, in en buiten Bagdad, raken volgens waarnemers ter plaatse steeds gefrustreerder over het ontbreken van primaire voorzieningen zoals water, elektriciteit en veiligheid. Veel ministeries zijn nog niet opnieuw geopend en salarissen blijven onbetaald.

De Washington Post citeert anonieme 'hoge regeringsfunctionarissen', die zeggen dat de door het Pentagon geleide wederopbouw slecht is voorbereid en tot onvoldoende resultaat leidt. Volgens een van hen zijn de VS na de val van Saddam Hussein te terughoudend opgetreden. 'Wij waren zo bezorgd dat we voor autoritair zouden worden aangezien, dat we onze autoriteit niet hebben laten gelden.'

Garner zelf zei dit weekeinde dat het nooit de bedoeling is geweest dat hij lang in Irak zou blijven. Bodine, de coördinator van Bagdad, zei desgevraagd niet te weten waarom ze wordt overgeplaatst. 'Ik denk dat we goed zijn begonnen, maar we zijn nog niet op dreef', zei ze tegen de Washington Post.

Ook de Task Force 75 (de elite-eenheid die voorbestemd was in Irak bewijzen te vinden van Saddam Husseins verboden wapenprogramma's) zal binnen enkele weken naar de VS terugkeren. Onverrichter zake, naar het zich laat aanzien.

Recentelijk zijn in Irak een drietal verdachte voertuigen gevonden. Van een daarvan is na onderzoek geconcludeerd dat het een 'mobiel laboratorium' was voor de productie van biologische wapens. Maar leden van het speciale eenheid ventileerden tegenover de Washington Post hun teleurstelling over het feit dat ze in feite nog met lege handen staan.

'We kwamen naar het land van beren, we waren heel goed voorbereid op de berenjacht, maar we kwamen erachter dat de beer er niet is', aldus een van hen.

Hoewel volgens het Pentagon pas zeventig van de ongeveer zeshonderd verdachte plaatsen in Irak op verboden wapens zijn onderzocht, uitten leden van Task Force 75 zich sceptisch over de inlichtingen waarmee zij op pad waren gestuurd. Bovendien waren veel van de verdachte plekken totaal afgebrand of leeggeplunderd.

Van de negentien meest verdachte plaatsen zijn er tot dusver zeventien zonder resultaat onderzocht. Van een andere lijst met 68 verdachte locaties werd op de 45 tot dusver bezochte plaatsen niets gevonden. In juni neemt een nieuwe, nog grotere eenheid, de Iraq Survey Unit, de zoektocht naar chemische en biologische wapens over.

Tommy Franks maakte zondag bekend dat Saddam Husseins Ba'ath-partij is ontbonden. Hij riep de Iraakse bevolking op alle documenten over de partij die zij nog in handen hebben over te dragen aan de coalitie. Hoge ambtenaren op ministeries die hun werk hervatten, moeten een verklaring afleggen waarin zij afstand nemen van de partij. De Ba'ath-partij, die in 1968 aan de macht kwam, had circa drie miljoen leden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden