VS beschuldigen Iran van hulp aan Taliban

Taliban en Al Qa'ida-leden die Afghanistan zijn ontvlucht, hebben een schuilplaats gevonden in Iran of zijn via het Iraanse grondgebied gevlucht....

AFPAP en Reuters

De minister beschuldigt Iran ervan geen troepen bij de grens met Afghanistan te hebben geplaatst, zoals Pakistan, om te verhinderen dat er mensen ontsnappen. Minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell heeft de Wachters van de Revolutie, Iraanse elitetroepen, ervan beschuldigd 'excessieve invloed' in het westen van Afghanistan na te streven. De Iraanse regering heeft iedere steun aan Bin Laden, Al Qa'ida of de Taliban ontkend.

Volgens Powell en nationaal veiligheidsadviseur Condoleezza Rice zullen de Verenigde Staten politiek, diplomatiek, economisch of militair ingrijpen tegen terroristenstaten en landen die terroristen steunen. Beiden verklaarden gisteren te geloven dat Al Qa'ida's leider Osama bin Laden nog in leven is.

De Tsjetsjeense rebellenleider Khattab heeft een onderhoud gehad met Bin Laden in Afghanistan. Dat blijkt uit een videoband die in Tsjetsjenië is gevonden, zo zei gisteren de Russische minister van Defensie Ivanov.

De bandopnamen, waarvan niet is bekendgemaakt wanneer ze zijn gemaakt, tonen volgens Ivanov aan dat de opstand van moslims in de opstandige deelrepubliek Tsjetsjenië door het 'internationale terrorisme' wordt gesteund.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden