Nieuws

VS beschouwt Colombiaanse Farc vanaf dinsdag niet meer als terroristische organisatie

De Verenigde Staten schrappen de Colombiaanse guerillabeweging Farc met ingang van dinsdag van de lijst van terroristische organisaties. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken vrijdag bekendgemaakt.

Marije Vlaskamp
Spandoeken met daarop omgekomen Farc-strijders In het Colombiaanse Medelin. Beeld EPA
Spandoeken met daarop omgekomen Farc-strijders In het Colombiaanse Medelin.Beeld EPA

De VS hebben de in 1964 opgerichte Farc bijna vijfentwintig jaar lang als een terroristische organisatie behandeld. De marxistische Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia worden verantwoordelijk gehouden voor buitengerechtelijke executies en het ontvoeren van duizenden mensen, waaronder Amerikanen. Vijf jaar geleden sloot Farc een vredesakkoord met de Colombiaanse regering en begon de demobilisatie van de organisatie, die op zijn hoogtepunt zo'n 20.000 leden zou hebben.

Twee afsplitsingen van Farc, La Segunda Marquetalia and FARC-EP, zullen de VS wel uitroepen tot buitenlandse terroristische organisaties. Deze extreem-linkse splintergroeperingen staan nog altijd op voet van oorlog met de Colombiaanse regering. ‘Dit is een herschikking om iets tegen deze huidige dreigingen te doen. De Farc van vijf jaar geleden bestaat nu niet meer,’ aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De VS nemen elke vijf jaar hun lijst van terroristische organisaties door. De Colombiaanse regering, die woensdag werd geïnformeerd over het Amerikaanse besluit, heeft nog niet gereageerd. Het Amerikaanse Congres moet nog instemmen met de nieuwe lijst van terroristische groeperingen.

Als Farc ontdaan is van het predicaat terroristische organisatie, mogen Amerikaanse regeringsagentschappen ontwikkelingsprojecten opzetten in gebieden waar gedemobiliseerde Farc-soldaten zich ophouden, bijvoorbeeld programma's om landmijnen onschadelijk te maken en voormalige guerillastrijders te helpen opnieuw in de burgermaatschappij te integreren. Nu zijn contacten tussen Amerikaanse regeringsfunctionarissen en Farc-leden nog verboden omdat Farc nog op de lijst terroristische organisaties staat. De Amerikaanse sancties tegen individuele Farc-leden, onder meer wegens drugshandel en witwassen van drugsgeld, blijven echter wel van kracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden