‘VS berokkenen schade aan strijd tegen aids in Afrika’

President Bush berokkent schade aan de strijd tegen aids in Afrika. Dat zegt Stephen Lewis, de speciale gezant van de Verenigde Naties voor hiv/aids in Afrika....

The Guardian

De christelijke ideologie achter het Amerikaanse aidsbeleid heeft ‘rampzalige gevolgen’, vindt Lewis. Sinds er minder geld wordt besteed aan de verspreiding van gratis condooms en de nadruk wordt gelegd op seksuele onthouding, zijn er in landen als Uganda nauwelijks meer condooms te krijgen.

Uganda wordt alom geprezen als een van de weinige Afrikaanse landen die erin zijn geslaagd de hiv-besmettingsgraad te doen dalen, van 30 procent begin jaren negentig tot 6 procent nu. Volgens de Amerikaanse pressiegroep Change zijn de condoomvoorraden er onder druk van de VS echter tot een dieptepunt geslonken. Terwijl het land jaarlijks 120 à 150 miljoen condooms nodig heeft, zijn er volgens Change sinds oktober nog maar 32 miljoen verstrekt.

Volgens officiële cijfers zijn 1,2 miljoen Ugandezen besmet met het aidsvirus. Ongeveer 100 duizend mensen lijden aan aids.

In 2003 beloofde president Bush 15 miljard dollar voor een aidsnoodplan in Afrika. Landen die geld ontvangen moeten echter in hun voorlichtingscampagnes de nadruk leggen op seksuele onthouding en zijn verplicht prostitutie te veroordelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden