VS bereiden zich voor op lange oorlog

De Amerikaanse regering is van plan ruim 30 duizend reservisten op te roepen voor het NAVO-offensief tegen Joegoslavië. De plannen duiden erop dat de VS zich voorbereiden op een langdurige operatie....

Van onze correspondent Bert Lanting

'De Servische autoriteiten proberen opnieuw de hele Albanese bevolking van Kosovo te verdrijven', zei een woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr. Gisteren bereikten vijfduizend vluchtelingen Macedonië en achtduizend Albanië.

Het Pentagon is van plan in totaal 33 duizend reservisten en leden van de Nationale Garde naar Europa te sturen voor de geallieerde operatie om Joegoslavië te dwingen zijn troepen terug te halen uit Kosovo. Het is voor het eerst sinds de Golfoorlog dat zo'n groot aantal reservisten wordt opgeroepen.

Het gaat vooral om luchtmacht-personeel. De reservisten zullen worden ingezet voor het bemannen van tankvliegtuigen en voor het onderhoud van de honderden gevechtstoestellen. Maar de VS zijn ook van plan hun troepen in Albanië en Macedonië te versterken. Die militairen krijgen vooral de taak te helpen bij de opvang van de vluchtelingen.

De massale oproep zal de oorlog opeens heel dichtbij brengen voor tienduizenden gezinnen in de VS. Tal van resvervisten zullen nu hun gezin en baan moeten achterlaten voor een conflict in een provincie waarvan veel Amerikanen een paar maanden geleden nog nooit hadden gehoord. De regering is ook begonnen het publiek te laten wennen aan het idee dat de geallieerde operatie tegen president Milosevic' leger wel eens maanden zal kunnen gaan duren.

Minister van Defensie Cohen waarschuwde ook dat de Amerikanen rekening moeten houden met verliezen. 'Dit gaat niet makkelijk, netjes en snel worden', zei Cohen tijdens een hoorzitting van de Senaatscommissie voor de strijdkrachten.

Ook de stafchef generaal Shelton waarschuwde dat er veel tijd voor nodig zal zijn voordat de luchtaanvallen vrucht afwerpen. Hij gaf toe dat het 'niet makkelijk' zal zijn met bombardementen een einde te maken aan de etnische zuiveringen in Kosovo en de Servische troepen te dwingen zich terug te trekken uit de provincie.

Maar volgens Shelton is het wel mogelijk het Joegoslavische leger en de Servische politie zo te verzwakken dat het militaire evenwicht in het voordeel omslaat van het Kosovo Bevrijdingsleger UCK.

Cohen en Shelton hamerden erop dat er geen plannen zijn om grondtroepen naar Kosovo te sturen. Volgens Shelton is daarvoor geen steun binnen de NAVO.

Verwacht wordt dat het Witte Huis het Congres dezer dagen om liefst 5,9 miljard dollar zal vragen om de operatie gaande te houden. Het Congres houdt er inmiddels rekening mee dat de eindrekening misschien wel tot 16 miljard dollar zal oplopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden