VS bereiden zich voor op aanval Syrië: dit zijn Trumps militaire opties

Amerikaanse marineschepen in de Middellandse Zee staan gereed, mocht president Trump overgaan tot een vergeldingsaanval tegen Syrië. In een tweet, gericht aan Rusland, schrijft Trump dat "de raketten eraan komen". De president heeft diverse militaire opties, als hij Damascus wil straffen voor de mogelijke gifgasaanval in Douma.

Amerikaanse F-18 Super Hornets. Beeld US Department of Defense

Terwijl het Syrische leger en de Russische luchtmacht in Syrië zich al voorbereiden op een Amerikaanse aanval, wikt en weegt Trump zijn militaire reactie. Een tweet van de Amerikaanse president wijst er mogelijk op dat hij besloten heeft tot een vergeldingsactie. De president zou nu overwegen, zo melden Amerikaanse media, om president Bashar al-Assad harder te straffen.

Trump liet het na een aanval met zenuwgas op burgers vorig jaar bij een korte aanval met 59 Tomahawk-kruisraketten op de Syrische luchtmachtbasis Shayrat. Het was zijn eerste militaire actie als president. Maar om toekomstige legeraanvallen met chemische wapens te ontmoedigen, zou nu een militair plan klaarliggen voor zwaardere bombardementen op meerdere doelwitten.

Met zo’n grootschalige aanval kan Trump laten zien dat hij meende wat hij zei toen hij maandag beloofde dat "krachtdadig" zal worden opgetreden. De VS moeten echter oppassen in Syrië vanwege de Russische militaire aanwezigheid in het land. Slachtoffers onder de Russen kan Washington zich niet veroorloven. De Russische ambassadeur in Libanon dreigde vandaag dat Tomahawk-raketten zullen worden neergehaald en dat zelfs Amerikaanse marineschepen het doelwit kunnen worden. Dit zijn de militaire opties van de VS tegen het Assad-regime:

1. Een beperkte luchtaanval

Trump kan voortborduren op de Amerikaanse kruisrakettenaanval van april vorig jaar. De Shayrat-luchtmachtbasis die toen werd bestookt door de torpedobootjagers USS Ross en USS Porter zou volgens Amerikaanse inlichtingendiensten zijn gebruikt bij een aanval met sarin op het plaatsje Khan Shaykoun. De Soekhoi-gevechtsvliegtuigen die bij het bombardement zouden zijn gebruikt, waren volgens het Pentagon vanaf Shayrat opgestegen.

De VS zouden nu ook de luchtmachtbasis Dumayr kunnen bestoken. Die is volgens diverse berichten gebruikt door Mil Mi-8-helikopters bij de aanval op Douma.

Hoewel de Amerikaanse minister van Defensie Mattis claimde dat 20 procent van de operationele luchtmacht van Syrië was vernietigd bij de aanval op Shayrat, was de Amerikaanse vergelding voornamelijk symbolisch van aard. Trump had laten zien - in tegenstelling tot zijn voorganger Obama in 2013 - dat hij niet pikte dat Damascus te ver ging. Omdat de Amerikaanse vergelding slechts beperkt was, kon het Assad-regime er wel mee leven. 

Naar verluidt werden zo’n vijftien Soekhois en MiG’s vernietigd of beschadigd, evenals hangars en depots. Maar de landingsbanen waren niet geraakt. De volgende dag was de basis alweer operationeel: de resterende gevechtsvliegtuigen kozen weer het luchtruim.

Beeld US Department of Defense

2. Een grootschalige luchtaanval

Met deze optie zouden de VS Damascus harder kunnen straffen, met als doel de inzet van chemische wapens in de toekomst onmogelijk te maken. Bij deze aanval zouden meerdere doelwitten, variërend van luchtmachtbases tot commandocentra en hoofdkwartieren van het Syrische leger, het doelwit kunnen zijn. Zo’n aanval zou mogelijk ook meerdere dagen duren. 

Doelwitten hebben de VS genoeg. De CIA en andere Westerse inlichtingendiensten hebben de afgelopen jaren nauwkeurig in kaart gebracht welke militaire bases in Syrië werden gebruikt voor het chemische wapenprogramma, voor 2013 een van de grootste van het Midden-Oosten. Zo zagen Amerikaanse satellieten hoe Damascus de voorraden van basis naar basis verplaatste om te voorkomen dat ze in handen zouden komen van het verzet.

Deze bases zouden nu kunnen worden gebombardeerd, inclusief de landingsbanen. In deze optie zouden de VS ook de Syrische luchtmacht, of wat er nog van over is, kunnen lamleggen. Syrische verzetsgroepen dringen al jaren hier op aan. Om dit te voorkomen, heeft Damascus al tegenmaatregelen genomen. Zo zijn er berichten dat Syrische Soekhoi's en Mig's al zijn verplaatst naar de luchtmachtbasis Hmeymim bij Latakia in Noord-Syrië. Deze basis wordt door de Russische luchtmacht gebruikt en geldt als het hoofdkwartier van de Russen in Syrië. Hmeymim, zo weet Assad heel goed, zullen de VS nooit aanvallen.

Voor deze uitgebreide aanval kunnen de VS de gevechtsvliegtuigen en bommenwerpers inzetten die nu worden gebruikt voor luchtaanvallen op IS in Irak en Syrië. Ook is het vliegdekschip Harry S. Truman onderweg naar de Middellandse Zee, met aan boord F-18 Super Hornets. Nadeel van deze optie: de risico's worden groter. Syrië beschikt, ondanks de burgeroorlog, nog altijd over een modern luchtverdedigingssysteem. Trump kan het zich niet veroorloven dat een Amerikaanse piloot wordt neergehaald en in handen komt van het Syrische leger.

Bommen worden gereed gemaakt voor inzet aan boord van de USS Harry S. Truman. Het vliegdekschip is op weg naar de Middellandse Zee en kan worden gebruikt bij een grootschalige actie tegen Syrië. Beeld US Navy
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden