VS bereid tot directe gesprekken met Iran

De Verenigde Staten zijn bereid tot directe onderhandelingen met Iran. Minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice kondigde gisteren aan dat de Amerikanen willen aanschuiven bij het overleg met Iran van de Britten, Fransen en Duitsers....

Van onze correspondent Jan Tromp

Voorwaarde is wel, aldus minister Rice, dat de regering in Teheran ‘volledig en controleerbaar’ afziet van nucleaire activiteiten die tot de productie van een atoomwapen kunnen leiden. In dat geval stelde zij economische steun in het vooruitzicht plus hulp bij de opwekking van kernenergie voor vreedzame doeleinden. Rice zei dat de VS ‘het recht’ erkennen van Iran op kernenergie.

Als Iran de komende dagen niet ingaat op het Amerikaanse voorstel, zullen economische sancties volgen, aldus Rice, vanuit de Veiligheidsraad ‘of gelijkgestemde landen’. De minister wekte de indruk dat uitgebreid vooroverleg is gevoerd met China en Rusland die tot nu toe van sancties niet willen weten.

Ze sprak over ‘substantiële overeenstemming’ tussen ‘onze vrienden en partners’ dat Iran voor ‘een laatste keuze’ staat. Rice: ‘Het is tijd dat we te weten komen of het Iran ernst is met onderhandelingen of niet.’

Tot gisteren wezen de VS directe gesprekken met Iran over het omstreden kernenergieprogramma van de hand. De VS onderhouden geen diplomatieke betrekkingen met het land. Rice zei altijd dat de Iraniërs precies wisten wat van hen werd verlangd en dat de VS er niet voor voelden bij te dragen aan de legitimiteit van het bewind.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden