VS bereid Apaches in te zetten tegen IS in Irak

De Verenigde Staten zijn bereid Apache-gevechtshelikopters in te zetten tegen Islamitische Staat (IS) in de Iraakse stad Ramadi. De Apaches moeten het Iraakse leger helpen de stad te heroveren. Als de toestellen worden ingezet, raken de VS nog meer betrokken bij de oorlog tegen IS in Irak. Ook is het gevaar groot dat de laagvliegende toestellen worden neergehaald door IS.

Redactie
De modernste versie van de Apache, de AH-64D Longbow. Beeld US Army
De modernste versie van de Apache, de AH-64D Longbow.Beeld US Army

De Amerikaanse minister van Defensie Carter zei in de Senaat dat de Apaches deze week zijn aangeboden aan Irak. Ook is Washington bereid militaire adviseurs te sturen om het Iraakse leger te helpen 'de klus af te maken' in Ramadi. Er zijn nu zo'n drieduizend Amerikaanse militairen in Irak. Ze vechten echter niet mee.

Ramadi, hoofdstad van de westelijke provincie Al Anbar, viel in mei in handen van IS. De inname van de stad, op slechts honderd kilometer van de hoofdstad Bagdad, was de belangrijkste actie van IS dit jaar. Het leger zei woensdag dat het inmiddels meer dan de helft van de stad heeft veroverd.

De Iraakse claim werd later op de dag echter tegengesproken door de VS. Volgens het Witte Huis maakt het leger 'bescheiden vooruitgang'. Herovering van Ramadi zou een belangrijke overwinning zijn voor Bagdad.

Volgens Carter duurt het 'frustrerend lang' voor Irak om terrein te veroveren op IS bij het offensief. Wel zei hij dat het leger in de afgelopen dagen flinke vooruitgang boekt. 'Als dat nodig is en premier Al-Abadi hierom vraagt, zijn de VS bereid het leger te helpen met unieke mogelijkheden om ze te helpen de klus te klaren', aldus Carter.

Speciale Iraakse eenheden nemen de wijk Tameem in de stad Ramadi in. Beeld afp
Speciale Iraakse eenheden nemen de wijk Tameem in de stad Ramadi in.Beeld afp

Grote druk

De militaire adviseurs moeten het leger vooral helpen in de komende weken door te stoten naar het centrum van de stad. De Apaches moeten onder andere zwaar materieel en gevechtsposities van IS uitschakelen. Het Witte Huis zegt dat president Obama nog niet heeft ingestemd met het sturen van de aanvalshelikopters. Washington wacht nog op een verzoek van Al-Abadi.

President Obama staat onder grote druk, ook van de Republikeinen, om de strijd tegen IS op te voeren. Na de terreuraanval in het Californische San Bernardino, is die druk alleen maar toegenomen. Het aanbod om Apaches in te zetten komt twee dagen nadat Obama het Amerikaanse volk toesprak over de strijd tegen IS.

De Republikeinse senator John McCain vindt dat Obama niet ver genoeg gaat, na de terreuraanvallen in Parijs en San Bernardino. 'Deze aanvallen maken duidelijk dat het gevaar dat IS vormt voor ons land reëel is, groeit, dat we deze oorlog niet winnen en dat tijd niet aan onze kant staat', aldus McCain tegen minister Carter.

Een Amerikaanse Apache tijdens een patrouillevlucht in de Afghaanse provincie Nangarhar. Beeld US Army
Een Amerikaanse Apache tijdens een patrouillevlucht in de Afghaanse provincie Nangarhar.Beeld US Army
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden