VS beheersen testweg Bagdad

Met veel vertoon van macht hebben Amerikaanse troepen zich gisteren ingegraven in het hart van Bagdad. Infanterie-eenheden namen twee paleiscomplexen in het centrum van de stad in en verwoestten het hoofdkwartier van de Ba'ath-partij....

Van onze correspondent Bert Lanting

Tegelijkertijd namen Britse troepen bijna zonder een schot te lossen Basra in. In de omgeving van Karbala ontdekten Amerikaanse militairen een complex waar mogelijk zenuwgassen opgeslagen liggen.

De verdachte stoffen werden aangetroffen in tonnen op een militaire trainingsbasis in het stadje Albu Mahawish. Volgens legerwoordvoerders duiden de eerste tests erop dat het mogelijk om de zenuwgassen sarin en tabun gaat. De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, zei echter dat het nog te vroeg is om te concluderen dat het hier inderdaad om verboden wapens gaat.

Een verslaggever van de Amerikaanse publieke omroep NPR meldde dat Amerikaanse troepen bij de luchthaven van Bagdad twintig raketten hebben gevonden die mogelijk met sarin en mosterdgas geladen zijn. Ook dat bericht is verder nog niet bevestigd.

Amerikaanse troepen hebben vannacht voor het eerst de nacht doorgebracht midden in Bagdad. Eerder op de dag waren honderden militairen met zeventig tanks en zestig Bradley-gevechtsvoertuigen het centrum van de stad binnengetrokken, onder dekking van A-10 Thunderbolt vliegtuigen.

De Amerikaanse troepen stuitten her en der op verzet van Iraakse strijders, maar tal van Iraakse militairen vluchtten in paniek. Sommigen van hen sprongen in de Tigris om aan de Amerikanen te ontkomen. De eenheden omsingelden ook korte tijd het ministerie van Informatie en het Rashid Hotel.

De Iraakse minister van Informatie, Mohammed Said al Sharaf, beweerde echter dat Iraakse troepen de indringers uit de stad hadden verdreven.

Amerikaanse militairen doorzochten de presidentiële paleizen, maar troffen geen kopstukken van het regime aan. Wel namen ze in een van de paleizen volgens de New York Times een aantal Syrische soldaten gevangen. Zij waren door de Republikeinse Gardisten, die het paleis bewaakten, in de steek gelaten.

Het Iraakse verzet blijkt echter nog niet gebroken. Gisteravond braken gevechten uit rond de presidentiële paleizen die de Amerikaanse eenheden hebben ingenomen. Eerder op de dag werd een commandopost van de Derde Infanteriedivisie in het zuiden van Bagdad getroffen door een raket. Daarbij zijn ten minste twee militairen omgekomen. Ook een Spaanse en een Duitse journalist werden gedood.

Verder kwamen twee mariniers om bij gevechten om twee bruggen over de Tigris in het oosten van de stad. Nadat een van de bruggen gedeeltelijk was opgeblazen door de Irakezen, legden de mariniers een pontonbrug aan over de rivier.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden