nieuwsafghanistan

VS beginnen met terugtrekken van een deel van hun troepen uit Afghanistan

De Verenigde Staten zijn begonnen met de terugtrekking van een deel van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan, ondanks politiek geharrewar in Kabul. Daar lieten twee rivaliserende politici zich beëdigen als president. De Amerikaanse terugtrekking maakt deel uit van het vredesakkoord dat de VS eind vorige maand sloten met de Taliban.

Eén van de twee nieuwe presidenten, Ashraf Ghani.Beeld REUTERS

Enkele honderden militairen zijn volgens een Amerikaanse functionaris al vertrokken uit Afghanistan. In het vredesakkoord met de steng-islamitische Taliban hadden de VS afgesproken dat ze uiterlijk op 10 maart zouden beginnen met de terugtrekking. Het is de bedoeling dat de VS de komende 4,5 maanden hun aantal militairen van 13 duizend tot 8.600 reduceren. 

Als alles goed gaat wil president Trump alle troepen binnen veertien maanden weghalen uit Afghanistan. Daarmee komt dan een einde aan een oorlog die nu al ruim achttien jaar duurt. Maar de vooruitzichten daarop worden bemoeilijkt door onenigheden tussen president Ashraf Ghani, die als winnaar werd uitgeroepen van de verkiezingen van vorig jaar september, en zijn politieke rivaal Abdullah Abdullah. 

Ghani werd maandag opnieuw als president beëdigd in het bijzijn van de Amerikaanse speciale gezant Zalmay Khalilzad en de commandant van de geallieerde troepen Scott Miller. Tegelijkertijd liet Abdullah Abdullah zich als president beëdigen op een aparte bijeenkomst. De politieke vete tussen de twee dreigt een schaduw te werpen over het toch al broze vredesakkoord dat geheel buiten de Afghaanse regering om door de Amerikanen met de Taliban werd gesloten.

Afghaanse regeringsfunctionarissen lieten maandag weten dat president Ghani zeker duizend Taliban-gevangenen zal vrijlaten. In het vredesakkoord hadden de Amerikanen afgesproken dat de Afghaanse regering vijfduizend gevangenen zou laten gaan in ruil voor duizend militairen en politieagenten die bij de Taliban gevangen zitten, maar Ghani weigerde dat omdat hij niet was geraadpleegd door de Amerikanen. De duizend Taliban-strijders die hij nu toch moet laten gaan zijn naar verluidt de prijs die hij heeft moeten betalen voor de aanwezigheid van Khalilzad bij zijn beëdigingsplechtigheid. Daarmee kreeg hij de zegen van de Amerikanen.

Als eersten zal de Afghaanse regering de oudste Taliban-gevangenen laten gaan en gevangenen die tegen het einde van hun termijn aanzitten. ‘Jonge Taliban-gevangenen zullen in deze fase niet worden vrijgelaten’, zei een Afghaanse veiligheidsofficier.

Met het gebaar hoopt Ghani de weg te effenen voor besprekingen met de Taliban, maar die voelen er tot nog toe niets voor aan de onderhandelingstafel te gaan zitten met wat zij zien als een ‘marionettenbewind’ van de Amerikanen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden