VS: Assad vertrekt niet voor maart 2017

De Amerikaanse regering verwacht dat de Syrische president Bashar al-Assad nog minstens veertien maanden aanblijft. Het scenario waarmee Washington werkt schetst een vertrek van Assad in maart volgend jaar. Dat meldt AP op basis van een vertrouwelijk rapport waarop het persbureau de hand heeft gelegd.

Redactie
Syrische president Bashar al-Assad Beeld ap
Syrische president Bashar al-AssadBeeld ap

Het bedoelde stappenplan rekent op het opstappen van zowel Assad als zijn naaste trawanten in maart 2017. Het is gebaseerd op het vredesplan van de Verenigde Naties dat in november bij het Syrië-overleg in Wenen het licht zag. Dat plan gaat uit van presidents- en parlementsverkiezingen in augustus volgend jaar. Een overgangsregering zou in maart het bestuur over Syrië moeten overnemen en de verkiezingen moeten voorbereiden.

Eind deze maand voeren de Syrische regering en de oppositie onder leiding van de VN overleg over een oplossing voor het bloedige conflict. Een van de heetste hangijzers in de onderhandelingen in Genève is de toekomstige positie van president Assad en zijn kliek. Assad en zijn beschermheren Rusland en Iran houden al jaren vol dat slechts een verkiezingsnederlaag de president tot opstappen kan bewegen. De Syrische oppositie en zijn bondgenoten in Riyad en Ankara zeggen juist niets minder dan het onmiddellijke vertrek van Assad te kunnen accepteren.

Politieke hervormingen

De Amerikaanse regering streeft naar de vorming van een veiligheidscomité met vertegenwoordigers van regering en oppositie in april. Tegelijkertijd moeten sommige leden van het regime en gematigde oppositiekopstukken worden vrijgewaard van vervolging en straf. Daarop volgt de formatie van een interim-regering.

In mei wordt dan volgens het stappenplan het Syrische parlement ontbonden. De overgangsregering voert grootscheepse politieke hervormingen door en er wordt een interim-parlement aangesteld. De internationale gemeenschap brengt ondertussen geld bijeen om Syrië erbovenop te helpen.

De volgende stap is het schrijven van een nieuwe grondwet. De Syriërs mogen zich daarover in januari uitspreken. Pas als dat alles achter de rug is moeten Assad en de harde kern van zijn bewind terugtreden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden