VS: Aristide schuldig aan crisis

De regering-Bush meent dat de Haïtiaanse president Aristide voor een groot deel schuldig is aan de crisis in zijn land. Washington vraagt zich af of Aristide nog wel bekwaam is om Haïti te regeren....

ANP

Woordvoerder McClellan van het Witte Huis legde zaterdag in een schriftelijke verklaring een verband tussen het huidige geweld in Haïti en het verwaarlozen van de democratische principes door de president. McClellan liet weten dat de Verenigde Staten in samenwerking met andere landen humanitaire hulp willen blijven verlenen aan de Haïtiaanse bevolking.

Verder maakte de woordvoerder van het Witte Huis duidelijk dat de Verenigde Staten in principe een bijdrage willen leveren aan een multinationale missie die in Haïti op de ordehandhaving moet toezien. Hij liet weten dat zo'n troepenmacht pas kan worden gestuurd als sprake is van een 'houdbare politieke oplossing' in het Caribische land.

Kort nadat het Witte Huis de verklaring had uitgegeven, trokken ongeveer 2000 aanhangers van Aristide naar de Amerikaanse ambassade in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. Ze maakten muziek, riepen pro-Aristide leuzen en maakten kritische opmerkingen over Irak.

De demonstratie verliep redelijk vreedzaam. Amerikaanse mariniers hielden toezicht op de betoging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden