VS-ambassade Moskou bestookt met granaat

De Amerikaanse ambassade in Moskou is gisteren op klaarlichte dag beschoten met een granaatwerper. De granaat richtte slechts geringe schade aan en er vielen geen slachtoffers....

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

Hoewel de schade beperkt bleef, nemen de Russische autoriteiten de aanslag zeer ernstig op. De Moskouse politie en de veiligheidsdiensten werden meteen in hoogste staat van paraatheid gebracht. Het was voor het eerst dat dat gebeurde sinds de slag om het Witte Huis in oktober 1993. Politieke aanslagen zijn, anders dan mafia-aanslagen, heel zeldzaam in Rusland.

De politie zei aanvankelijk dat de granaat vanuit een passerende auto werd afgevuurd, maar waarschijnlijker is dat het projectiel vanaf de overkant van de straat werd gelanceerd. Daar vond de politie later een granaatwerper, handschoenen en een zwarte bivakmuts. De autoriteiten zeggen dat zij over een signalement van de dader beschikken.

De granaat trof het statige, okergele gebouw aan de drukke Novinski Boulevard 's middags om half vijf. Het projectiel boorde zich door de gevel van het gebouw, maar bleef in een kopieer-apparaat steken. Er sneuvelden slechts wat ramen.

De aanslag viel aan de vooravond van het bezoek van de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Strobe Talbott aan Moskou. Talbott, die vandaag aankomt, is door president Clinton naar Moskou gestuurd om te proberen de Russische woede over de NAVO-bombardementen te temperen.

Clinton wisselde gisteren boodschappen uit met president Jeltsin over het optreden van de NAVO. Volgens het Kremlin ging het om een poging de standpunten van de VS en Rusland dichter bij elkaar te brengen. De Russische regering beschuldigde de NAVO eerder deze week zelfs van 'volkenmoord'. Maar minister van Buitenlandse Zaken Andrej Kozyrev liet gisteren weten dat Rusland nog altijd bereid is met het Westen samen te werken.

Kozyrev, aan wiens overlevingskansen wordt getwijfeld sinds zowel het parlement als Jeltsin hem vorige week fel bekritiseerde, verzekerde dat Rusland geen 'algehele confrontatie' met het Westen wil, zoals in het Sovjet-tijdperk.

Moskou wil in de V-raad praten over een geheim memorandum dat de NAVO uitgebreide bevoegdheden geeft om actie tegen de Bosnische Serviërs te ondernemen, zonder dat daar toestemming van de raad of de secretaris-generaal van de VN voor nodig is. Volgens de overeenkomst, die van begin augustus dateert, mag de NAVO met de aanvallen doorgaan zolang de leiding van de VN-vredesmacht en de NAVO- commandanten vinden dat de dreiging voor de 'veilige gebieden' voor de Bosnische Moslims niet geheel geweken is.

De VN erkennen dat het document bestaat, maar weigeren Moskou inzage te geven in de overeenkomst, die ook afspraken bevat over welke doelen door de NAVO mogen worden bestookt. De weigering van de VN ontlokte aan voorzitter Loekin van de Russische parlementscommissie voor Buitenlandse Zaken de opmerking dat er kennelijk eerste-klas en tweede-klas leden van de Veiligheidsraad bestaan.

Vijf Russische parlementariërs zijn gisteren naar Joegoslavië vertrokken om hun solidariteit met de Bosnische Serviërs te betuigen. De afgevaardigden lieten weten dat zij desnoods bereid zijn als 'menselijk schild' te dienen tegen de bombardementen. Ook de Russische regering maakte gisteren een gebaar naar de Serviërs. Minister van Noodtoestanden Sjojgoe kondigde aan dat Moskou een luchtbrug naar Belgrado gaat instellen om medicijnen en voedsel voor de Bosnische Serviërs over te vliegen. Daarbij worden vijftien vliegtuigen ingezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden