VS-afgezant: N-Korea bereid kernreactor direct te sluiten

Noord-Korea is volgens de Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken Christopher Hill bereid zijn kernreactor in Yongbyon onmiddellijk te sluiten...

AP

Hill zei dat vrijdag op een persconferentie in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul, waarop hij verslag deed van het overleg dat hij een dag eerder in Noord-Korea voerde over het kernwapenprogramma van dat land.

Hill zei dat zowel zijn land als Noord-Korea zich gebonden acht aan het akkoord dat in februari werd gesloten op het zogenoemde zeslandenoverleg over het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma. Noord-Korea zou de kernreactor in Yongbyon op grond van dat akkoord voor half april sluiten, maar deed dat niet omdat door de VS geblokkeerde Noord-Koreaanse tegoeden op een bank in Macau niet waren vrijgegeven. Dat is inmiddels wel gebeurd. In ruil voor de sluiting van de reactor moet Noord-Korea economische hulp krijgen en moet een begin worden gemaakt met de normalisering van de betrekkingen tussen het land en de VS en Japan.

Ontmanteling
Hill was de eerste hoge vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering in bijna vijf jaar die Noord-Korea bezocht. Hij sprak met de belangrijkste nucleaire onderhandelaar en de minister van Buitenlandse Zaken van het land. Hill zei het gevoel te hebben dat de volledige nucleaire ontmanteling van Noord-Korea gerealiseerd zal worden, maar wel te beseffen dat het nog heel lang zal duren voor het daadwerkelijk zover is.

Afgelopen zaterdag nodigde Noord-Korea inspecteurs van het Internationaal Atoomenergie Agentschap van de Verenigde Naties (IAEA) uit naar het land te komen. Noord-Korea heeft vijf jaar niet aan inspecties door het IAEA willen meewerken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden