VS accepteren stappenplan voor inspecties in Irak

De VS accepteren een tweestappen-plan voor wapeninspecties in Irak. De VS zeiden gisteren dat de VN-Veiligheidsraad de kans krijgt te reageren als wapen inspecteurs constateren dat Irak hen tegenwerkt....

Volgens de Amerikanen zal Hans Blix, leider van het VN-inspectieteam, in dat geval rapport uitbrengen aan de Veiligheidsraad.

'We zijn ervoor dat de Veiligheidsraad dan actie onderneemt', aldus de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Washington lijkt bereid in te stemmen met het Franse voorstel om de inspecteurs eerst aan de Veiligheidsraad te laten rapporteren. Hierna kan de raad beslissen om tot militaire actie over te gaan. Maar de Verenigde Staten blijven zich het recht voorbehouden unilateraal in te grijpen als blijkt dat de Veiligheidsraad in gebreke blijft.

Franse diplomaten zeiden moeite te hebben met passages uit het nieuwe Amerikaanse voorstel die indirect naar de mogelijkheid van wapengeweld verwijzen - zoals de opmerking dat Irak 'materiële schending' zou plegen als het enige VN-resolutie overtreedt. Deze juridische term werd in 1999 ook gebruikt om militair ingrijpen tegen de strijdkrachten van Milosevic in Kosovo te rechtvaardigen.

Rusland heeft na de Amerikaanse concessie voor het eerst hardop gezegd dat de Veiligheidsraad uiteindelijk kan besluiten geweld te gebruiken als Irak wapeninspecties tegenwerkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden