VS: aanzetten geldpers was goed voor opkomende economieën
AMSTERDAM - De snel stijgende voedselprijzen en aantrekkende inflatie in de wereld zijn niet het gevolg van het Amerikaanse monetaire beleid. Voorzitter Ben Bernanke van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, zei dit vrijdag op de eerste dag van een G20-top van ministers van Financiën en centrale bankiers in Parijs.
Volgens ontwikkelingslanden en opkomende economieën zoals Brazilië en China wakkert het geldmarktbeleid van de VS de inflatie in de wereld aan. Bernanke wees de beschuldigingen van de hand. De Amerikaanse centrale bank heeft de bankbiljettenpers aangezet en honderden miljarden dollars extra laten drukken om de eigen economie op te krikken. Maar veel van deze dollars verdwijnen naar opkomende economieën waar investeringen beter renderen, aldus Bernanke.
Hij zei dat als opkomende economieën daar problemen mee hebben ze zelf de monetaire teugels maar moeten aantrekken, in plaats van de Amerikanen te vragen het vuile werk op te knappen. 'De VS zullen de rente niet verhogen of de geldhoeveelheid verkrappen omdat opkomende landen dat graag willen. Het is ook in het belang van de opkomende landen dat de groei in de VS weer aantrekt', zo kaatste Bernanke de bal terug.
Hij riep op het probleem in perspectief te bezien. 'Het feit dat sommige landen hun valuta's onderwaarderen heeft ook bijgedragen aan een patroon van mondiale uitgaven die onevenwichtig en onhoudbaar zijn', zo stelde hij. De bankpresident doelde hiermee op China, maar sprak de naam van het land niet uit.
Frankrijk, dat dit jaar voorzitter is van de G20, hoopt op deze vergadering al spijkers met koppen te kunnen slaan. Maar een sexy succes zit er voor de regering van president Sarkozy dit weekeinde niet in. Mogelijk kan tijdens de top wel een akkoord worden bereikt over vijf indicatoren waarmee de onevenwichtigheden in de wereldeconomie kunnen worden gemeten. Hiermee moet een herhaling van de kredietcrisis worden voorkomen.
Na afloop van de eerste dag onder voorzitterschap van de Franse minister van Financiën Christine Lagarde werd duidelijk dat de meeste landen voor vijf indicatoren zijn. Hiertoe behoren onder meer de saldi op de begrotingen en de handelsbalans. Alleen China en Rusland willen niet dat deviezenreserves en wisselkoersen ook worden meegenomen. Toch verklaarden de ministers van de landen dat zij een akkoord verwachten.
Na de mislukte top van de G20 in Seoul vorig najaar is er een succes nodig. Toen liep de top stuk op de onwil van China om de kunstmatig laag gehouden koers van de yuan sneller te verhogen en op de Amerikaanse onwil iets aan de begrotingstekorten te doen. De stijgende inflatie heeft China inmiddels gedwongen de rente op te schroeven. Obama heeft op zijn beurt een bezuinigingsplan aangekondigd.
Dit jaar staan de sterke prijsstijgingen van grondstoffen en landbouwproducten hoog op de agenda. Vooral de Fransen willen dat de speculatie in termijncontracten op landbouwproducten aan banden wordt gelegd. Maar Britten en Amerikanen vinden dit een te grote inperking van de vrije markt.
Tijdens het World Economic Forum in Davos vorige maand werd de G20 aangeduid als de G0, omdat ze niet meer in staat is concrete afspraken te maken. De verschillende landen werken niet samen, maar bestrijden elkaar op de wereldmarkt met belastingsverlagingen en valutadalingen. Nederland is net als in Seoul niet uitgenodigd voor het G20-beraad.
Graanoogst.