VS: aanval in Syrië nodig om Irak te beschermen

De Verenigde Staten vallen doelen van Islamitische Staat (IS) in Syrië aan om Irak te beschermen. Dit schrijft de Amerikaanse regering in een gisteren verstuurde brief aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon.

Door onze buitenlandredactie
Amerikaanse gevechtsvliegtuigen stijgen op om IS aan te vallen Beeld reuters
Amerikaanse gevechtsvliegtuigen stijgen op om IS aan te vallenBeeld reuters

Omdat de Syrische regering heeft verzuimd de 'safe havens' op te ruimen van waaruit de extremisten aanvallen uitvoeren op Irak, menen de VS genoodzaakt te zijn 'proportionele militaire actie' te ondernemen.

De brief, ondertekend door de Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power, bevat de meest uitgebreide politiek-juridische onderbouwing van de Amerikaanse handelwijze tot nu toe. Verwezen wordt naar artikel 51 van het VN-handvest, dat staten het recht geeft op individuele of collectieve zelfverdediging. 'Staten moeten zich kunnen verdedigen als de regering van de staat waar de dreiging zich bevindt, niet bereid of in staat is te voorkomen dat zijn grondgebied wordt gebruikt voor agressie', aldus Power.

Ban Ki-moon liet zich in New York in opmerkelijk begripvolle bewoordingen uit over de luchtacties boven Syrië, waarvoor de VS en hun Arabische bondgenoten (Saoedi-Arabië, Bahrein, Qatar, Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten) geen toestemming hebben gevraagd van de Veiligheidsraad.

Internationale solidariteit
Ban zei dat het geweld van extremistische militanten in Syrië 'een onmiddellijke bedreiging van de internationale vrede en veiligheid' vormt. 'Ik verwelkom de internationale solidariteit om deze uitdaging tegemoet te treden', aldus de secretaris-generaal.

Zijn verklaring kwam toen al duidelijk was geworden dat de Amerikaans-Arabische interventie neerkomt op een omvangrijke militaire operatie. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn in de stad Raqqa en de noordoostelijke provincies Hasakah en Deit el-Zor vele tientallen doelen van IS geraakt. Daarbij zouden minstens 70 strijders zijn gesneuveld.

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Dick Schoof bevestigde gisteren dat door de bombardementen bij Aleppo drie Nederlandse jihadisten om het leven zijn gekomen.

In de provincies Aleppo en Idlib kwamen zeker vijftig strijders om van het front Al Nusra. De meesten van hen waren buitenlandse jihadisten.

Khorasan
Naast IS en Al Nusra was nog een derde groep het doelwit van de gewapende interventie: Khorasan, een organisatie waarvan het bestaan pas onlangs bekend werd. De aanval op Khorasan was nodig, zo zei de Amerikaanse generaal Mayville, omdat de organisatie een 'directe bedreiging' voor de westerse wereld vormt en 'op het punt stond' terroristische acties uit te voeren tegen Europa of de VS. Mayvilles mededeling biedt, naast de brief aan Power, een extra legitimatie.

Volgens de generaal hebben de Amerikaanse strijdkrachten sinds maandagavond het overgrote deel van de aanvallen in Syrië uitgevoerd. Over het aandeel van de vijf Arabische staten gaf hij geen nadere informatie.

De coalitie voor aanvallen op extremistische doelen in Syrië wordt mogelijk spoedig uitgebreid. Volgens bronnen in Londen maakt de Britse premier David Cameron vanavond in New York bekend dat zijn land gaat meedoen aan de luchtacties tegen IS. Hij zou daarvoor deze week nog het parlement willen bijeenroepen.

Ook de Turkse regering beweegt zich in Amerikaanse richting. 'We zullen de operatie de benodigde steun geven. Die steun kan militair of logistiek zijn', zei president Tayyip Erdogan tegen Turkse verslaggevers in New York. 'Ik kijk positief naar de luchtaanvallen. Het is een slecht idee ze te staken.'

undefined

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden