Vruchtbaarheidsrisico's voor vrouwen die veel tillen: klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: zwaar tilwerk kan de vruchtbaarheid van vrouwen aantasten.

Vrouwen kunnen zwaar tilwerk toch maar beter aan mannen over te laten, zeggen Amerikaanse wetenschappers.Beeld Colourbox

Vergeet emancipatie: vrouwen kunnen zwaar tilwerk toch maar beter aan mannen overlaten, blijkt althans uit nieuw onderzoek. De reden: ze krijgen er vruchtbaarheidsproblemen van, schrijven wetenschappers van de Harvard-universiteit. Het bericht verscheen onder meer op NU.nl en diverse gezondheidsblogs. Tijd om de traditionele rolverdeling af te stoffen?

Niet zo snel. Hoewel de Amerikaanse wetenschappers inderdaad ontdekten dat er minder eicellen rijpen bij vrouwen die zich aan zwaar werk tilwerk waagden, zijn er ook wat haken en ogen te melden. Om te beginnen: de 313 vrouwen die meededen aan het onderzoek bleken niet zomaar een willekeurige doorsnee te zijn van mogelijke moeders in spe. Nee, allemaal waren het vrouwen die sowieso moeite hadden met kinderen krijgen en daarom dus de vruchtbaarheidskliniek in Boston bezochten voor een reageerbuisbevruchting. Dat betekent dat het onderzoek weinig zegt over de gemiddelde vrouw, erkennen ook de wetenschappers zelf.

En om zo veel minder eicellen ging het bij de tillende vrouwengroep nu ook weer niet. De '14,4 procent minder' die op NU.nl wordt genoemd, houdt in dat per kunstmatige rijpcyclus in de kliniek ongeveer negen eicellen vrijkwamen bij sjouwvrouwen, versus tien eicellen bij vrouwen die het rustiger aan deden.

Of die ene eicel verloren gaat door zwaar tilwerk, is maar de vraag. Vrouwen die 'vaak' iets zwaars tilden, waren eiceltechnisch namelijk níét slechter af dan vrouwen die dat 'soms' deden. Dat doet vermoeden het tillen zelf niet zo belangrijk is, maar meer dat dit om een groep vrouwen gaat wier loopbaan van ze vereist dat ze af en toe fysiek werk verrichten: dat zijn doorgaans mensen met een lager inkomen en een toch al slechtere gezondheid, twee zaken waarmee de onderzoekers geen rekening konden houden.

Hoogleraar voortplantingsgeneeskunde Sjoerd Repping noemt het verband in de studie dan ook 'niet heel sterk' en 'moeilijk te meten'. Of zware spullen sjouwen vrouwen minder vruchtbaar maakt, valt met dit onderzoek gewoon niet te zeggen.

Eindconclusie: Onderzoek niet rijp genoeg voor stevige conclusies.

Ziet u een bericht waarvan u denkt: klopt dit wel? Mail naar kloptditwel@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden