Vrouwenwet betekent ‘terugkeer naar Talibantijd’

Een nieuwe, voor vrouwen uiterst discriminerende familiewet in Afghanistan heeft de verontwaardiging gewekt onder westerse regeringen en Afghaanse vrouwenactivisten.

De nieuwe familiewet geldt alleen voor de sjiitische minderheid in Afghanistan, ruim 10 procent van de bevolking. De wet, waarvan de tekst nog niet is gepubliceerd, is al door beide kamers van het parlement goedgekeurd en zou op 19 maart zijn ondertekend door president Karzai. Volgens The Guardian werd dinsdag op de Afghanistantop in Den Haag zware druk op Karzai uitgeoefend de wet te schappen, onder andere door de Amerikaanse minister Hillary Clinton. De Britse krant had die ochtend als eerste over de wet geschreven.

Volgens de verklaring donderdag van Pillay bepaalt de wet verkrachting binnen het huwelijk is toegestaan (vrouwen mogen gene seks weigeren); vrouwen mogen alleen hun woning verlaten voor ‘geldige’ redenen; vrouwen mogen alleen werken of studeren met toestemming van hun man; vrouwen kunnen niet meer van hun man erven; hun recht op voogdij na scheiding vervalt.

Volgens Pillay is het ‘een nieuwe aanwijzing dat de mensenrechten in Afghanistan slechter worden, niet beter’. De wet is een ‘gigantische stap in de verkeerde richting’.

Volgens critici is de wet bedoeld als tegemoetkoming aan de (mannelijke) leiders van de Hazara’s, de sjiitische bevolkingsgroep in Afghanistan. Karzai zou hun steun hard nodig hebben in de parlementsverkiezingen, die in augustus worden gehouden. ‘Dit is een schande voor Karzai en voor het parlement’, zei Shinkai Karokhail, een vrouwelijke parlementariër, tegen het persbureau Reuters. Volgens haar heeft ze steun gezocht bij de Amerikaanse ambassade in Kabul en bij de VN, maar kreeg ze geen gehoor.

Andere parlementariërs verwierpen de kritiek. Sayed Hussein Alem Balkhi noemde de berichten over het schenden van vrouwenrechten ‘propaganda’. Volgens hem is er zelfs sprake van vooruitgang. ‘Een sjiitische vrouw kan nu haar huis verlaten voor medische behandeling, of om haar ouders te bezoeken, zonder toestemming van haar echtgenoot.’

De Canadese premier Harper meent dat de wet ‘volkomen in strijd is met de Canadese missie’ in Afghanistan. Hij vindt dat de wet moet worden gewijzigd. ‘Wij zijn hier zeer door geërgerd en ik denk dat we niet de enigen zijn’, zei Harper tegen journalisten.

Op een persconferentie na afloop van de Afghanistantop, dinsdag in Den Haag, zei Hillary Clinton dat de Verenigde Staten zich ernstig zorgen maken over de rechten van vrouwen in Afghanistan. ‘Mijn boodschap is zeer duidelijk. Vrouwenrechten zijn een wezenlijk onderdeel van ons buitenlands beleid.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden