Vrouwenvoetbal is niet te vergelijken met het voetbal dat we zo leuk vinden

De ingezonden brieven van woensdag 19 juli.

Nederland - Noorwegen, kans voor Vivianne Miedema, 16 juli. Beeld null
Nederland - Noorwegen, kans voor Vivianne Miedema, 16 juli.

Brief van de dag: Vrouwenvoetbal is eigenlijk geen voetbal

Ik kan rustig zeggen dat ons gezin voetbalgek is. Tweewekelijks familiebezoek aan het mooiste stadion van Nederland (de Kuip) en twee voetballende dochters die jarenlang elke week het beste hebben gegeven aan de club Buitenveldert getuigen van de rol die voetbal in ons leven heeft.

Al generaties is voetbal meer dan de belangrijkste bijzaak in de familie Kleijwegt. De spanning van de wedstrijd, de vaardigheden van de aanvallers, de fysieke kracht van de verdedigers, de wil om te winnen, de meedogenloze inzet, de zindering in het stadion. Voetbal is gereguleerde oorlog. Vinden we mooi.

Maar nu lezen we over vrouwenvoetbal in de krant. De teneur is dat vrouwen miskend worden. Het vrouwenvoetbal zou meer aandacht en respect verdienen.

Zondagavond speelden de Nederlandse vrouwen tegen de Noorse. Dat was wel even schrikken zeg. Het was niet om aan te zien. Wat een fouten, wat een laag tempo, wat een gebrekkige techniek en wat een foute balaannames. Het verschil met mannenvoetbal is monumentaal. Vrouwenvoetbal is in feite een andere sport dan die we gewend zijn voetbal te noemen.

Dat is natuurlijk helemaal niet erg, maar de vraag is waarom deze sport ons zo dwingend gepresenteerd wordt. Vrouwenvoetbal is niet te vergelijken met het voetbal dat we zo leuk vinden. Vergelijken we wel dan is de conclusie dat vrouwenvoetbal beter kan worden overgeslagen. Een wedstrijd in de vierde klas amateurs heeft meer kwaliteit. Maar niemand die dat durft te zeggen.

Vrouwenvoetbal kan best leuk zijn als het wordt gezien als oorspronkelijke sport, waarbij het publiek vrolijk is ongeacht het resultaat. Naar het stadion gaan is een feestje. Je kunt genieten van mensen die een uiterste sportieve prestatie leveren en iedereen is blij.

Martijn Kleijwegt, Amsterdam

Vrouwenvoetbal verademing

Van de wedstrijd Denemarken - België kon ik geen verslag vinden in de krant. Zelfde pool als Nederland, maar ik heb de krant drie keer van voor naar achter doorgespit, en vind helemaal niets hierover. Ook niet op de site, met de zoekfunctie. Onzinfoto van de familie Federer had toch ten minste plaats kunnen maken voor een kort verslagje?

Ik kan wel zeggen dat de dames een stuk sneller spelen dan de heren, ik heb toevallig die wedstrijd op televisie gezien, en een herhaling in slow motion werd halsoverkop afgebroken omdat de dames het spel weer snel hadden hervat en het weer zo spannend was.

Ook ligt het 'zwakke' geslacht niet minutenlang kermend een knie vastgrijpend op het veld, om na een gele kaart aan de tegenpartij weer fit als een hoentje verder te sprinten. Vrouwen draven gewoon verder, zonder theater. Een verademing.

Annelies Jacobsen, La Chabanne, Frankrijk

Vrouwenvoetbal en Tour

De NOS doet veel aan sport. Goede zaak, hoort ook bij de rol van de omroep. De ene sport krijgt wel erg veel meer ruimte dan de andere.

In Nederland wordt het Europees kampioenschap vrouwenvoetbal gehouden. De wedstrijden van het Nederlandse elftal worden uitgezonden, maar blijkbaar doen er geen andere landen mee, want aandacht voor de overige wedstrijden is er niet of nauwelijks. Fatsoenlijke samenvattingen worden niet getoond.

Vergelijk dat eens met de Tour de France. Daarmee wordt flink uitgepakt! Urenlang kun je 's middags naar het verloop van de etappe kijken, dag in dag uit. Aan het begin van de avond volgt nog een programma van een half uur met een samenvatting, later op de avond nog een uur om na te praten. Zelfs op een rustdag gaan die avondprogramma's door, zodat geen detail onbesproken hoeft te blijven.

Welk onbenul maakt hier de afwegingen?

Arie de Jong, Leiden

Doornroosje

Sinds vandaag weet ik dat ik behoor tot de 'doornroosjes van de energiemarkt' (Economie, 18 juli (+)). Ik heb er vrede mee. Zelfs de collectieve acties van Consumentenbond en Eigen Huis en anderen, waaraan ik ter informatie heb meegedaan, leverden mij qua energielasten geen voordeel op. Behalve die verleidelijke welzijnspremie natuurlijk. En het gedoe.

Vorig jaar heb ik besloten alles uit te zoeken. Na vijf uur rekenen en vergelijken was ik eruit. Het gaat mij pakweg één tientje per maand schelen om over te stappen. Dus ik blijf lekker zitten. Vaste een- of driejaars tarievengenieters blijken ook altijd duurder uit dan mijn variabel tarief - zonder afkoopkosten. En ondanks alle waarschuwingen over de nu stijgende kosten is mijn maandbedrag sinds kort wederom gedaald.

Overigens: Ik gun het echt iedereen, overstappen.

Jaap van Velzen, Vlissingen

null Beeld null

Missie met Messi

De Colombiaanse pastoor/missionaris Wilson Varela in Roermond (Ten eerste, 18 juli (+)) heeft aanhang bij kerkgangers en sportliefhebbers. In een kerkdienst meldt hij met plezier de tussenstand van een cruciale wedstrijd van Barcelona. Een missie met Messi!

René Roosjen, Roermond

null Beeld null

Keklik Yücel

Ik wil mevrouw Keklik Yücel graag een groot compliment maken (Ten eerste, 15 juli). Een vrouw waar Nederland op zit te wachten! Hierbij mijn complimenten aan haar en aan interviewer Joost de Vries.

Anne Bronzewijker, Lochem

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden