Vrouwenvakschool in de problemen

Alle acht vrouwenvakscholen verkeren in grote problemen door een korting van de regionale bureaus voor de arbeidsvoorziening. Het totale aantal cursusplaatsen van negentienhonderd zal dit jaar naar verwachting met 50 tot 60 procent dalen, zegt A....

Van onze verslaggever

UTRECHT

De vrouwenvakscholen leiden herintredende, laaggeschoolde en werkeloze vrouwen op voor de arbeidsmarkt. Vrouwen kunnen er allerlei soorten cursussen volgen, van administratie tot offset-drukken.

Eerder deze week werd bekend dat de Vrouwenvakschool Janneke Dierx in Middelburg op 1 augustus dichtgaat. Voor de 34 personeelsleden is ontslag aangevraagd. Maar ook het voortbestaan van de andere zeven staat onder druk. De regionale bureaus voor de arbeidsvoorziening (rba), die zelf door een forse bezuiniging van de overheid zijn getroffen, snijden namelijk vooral in cursussen die zij bij andere organisaties inkopen.

Duin vindt dat een schending van de afspraken die vorig jaar zijn gemaakt. 'Het centraal bureau voor de arbeidsvoorziening heeft toen gezegd dat ''niet onevenredig'' op de vrouwenvakscholen gekort mag worden. Wij willen dat de rba's zich aan die uitspraak houden. '

Op de acht vrouwenvakscholen zitten volgens de laatste cijfers van het landelijk bureau in totaal negentienhonderdcursisten. De helft heeft een bijstandsuitkering en driekwart heeft een lage vooropleiding. Ongeveer negenhonderd vrouwen volgen een technische opleiding. Ruim 90 procent van alle vrouwen maakt de opleiding ook af en 80 procent vindt aansluitend een baan.

Duin: 'Vanaf 1 augustus moeten bijstandsvrouwen aan een baan worden geholpen. Daarmee hebben we al jaren ervaring.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden