Vrouwenurinoir

De Lady P., het vrouwenurinoir van Sphinx, is er in de eerste plaats voor openbare gelegenheden als winkelcentra en scholen....

Hoe zou het toch gaan met het vrouwenurinoir? Twee jaar geleden werd op de sanitairbeurs in Frankfurt de vinding van Marian Lot gepresenteerd die aan veel ongemakken een eind moest maken. Zoals daar zijn, de lange wachttijden voor de dames-wc, de besprenkelde bril en andere onzekerheden betreffende de hygiëne. Sphinx in Maastricht bracht als enige sanitair-fabrikant de Lady P.

Sphinx heeft de Lady P. vooral afgezet in openbare gelegenheden, zoals luchthavens, winkelcentra, kroegen, scholen en restaurants, maar er zijn inmiddels ook drie particulieren die het urinoir in de woning hebben geplaatst. Dat moet dan een woning zijn met veel gedrang voor de deur, want de Lady P. is vooral bedoeld als 'rij-verminderaar', zoals men dat bij Sphinx noemt.

Waarom zou een particulier eigenlijk een vrouwenurinoir willen? Er zijn twee redenen: neemt minder plaats in dan een watercloset en kan zowel door mannen als vrouwen worden gebruikt. Dat laatste is geen punt van aanbeveling, want dan kun je het apparaat net zo goed urinoir noemen, sekseneutraal. Dat was nu juist niet de bedoeling. De Lady P. is - en dat moet zo gepromoot worden - exclusief voor vrouwen.

Want de kracht van de Lady P. is dat mevrouw minder hoeft te bukken voor de sanitaire stop en bovendien minder haar benen hoeft te spreiden. Dat is niet alleen op vliegvelden handig maar ook thuis. De cijfers spreken voor zich: de Lady P. wordt op 52 centimeter boven de grond bevestigd, terwijl een hangend closet tot 40 centimeter reikt en een staande pot 39 centimeter. Moeten we dan de Lady P. op een lijn stellen met de verhoogde senioren-wc? Oei, die associatie mag wat Sphinx betreft absoluut niet gemaakt worden. Dat is een volkomen ander product voor een heel andere doelgroep.

De conclusie na twee jaar proefdraaien: er is geen reden tot gejuich. De vrouw moet er kennelijk aan wennen, getraind als ze is om op allerlei plaatsen ingewikkeld te plassen, en de architect is doorgaans een man die zich niet heeft ingeleefd in de problematiek van de andere sekse. De kwestie wennen lijkt me vooral de positie die de gebruikster bij de Lady P. moet innemen: met de rug naar de muur. Maar dat zal wel weer een typische mannen-observatie zijn.

De plastuit die een jonge ontwerpster afgelopen introduceerde als handig hulpmiddel - kan opgevouwen mee in elke damestas - schijnt geen concurrentie te zijn voor de Lady P.. Daarmee trek je je inderdaad niet terug in de badkamer: er gaapt een onoverbrugbaar, psychologisch gat tussen een stuk karton en chique porselein. Moet er voor de toekomst van de Lady P. worden gevreesd? Helaas hoorde het urinoir niet bij de winnaars van de wc-wedstrijd die de rijksbouwmeester heeft uitgeschreven. Dat ontmoedigt Sphinx niet bij voortzetting van de productie. Als het maar niet dezelfde kant opgaat als met het bidet. Want de Lady P. heeft met het bidet gemeen dat een Nederlander niet weet hoe die 'm moet gebruiken. U dacht nog steeds voor het voeten wassen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden