Vrouwentekort leidt tot kidnaps

Het groeiende mannenoverschot in China leidt tot meer handel in vrouwen. In de centraal gelegen provincie Hunan alleen al worden zo'n honderd 'aangekochte' Vietnamese vrouwen vermist. Ze zouden door mensenhandelaren zijn ontvoerd, aldus het Chinese persbureau Xinhua.

HANS MOLEMAN

SHANGHAI - China kampt met een tekort aan vrouwen, omdat veel gezinnen op het platteland traditioneel de voorkeur geven aan een zoon. Door moderne medische technieken is het eenvoudiger geworden het geslacht voor de geboorte te bepalen, al zijn deze scans formeel al enige tijd verboden. Het werkt abortussen in de hand, omdat het bevolkingsbeleid van Peking bepaalt dat Chinese ouders maar één kind mogen hebben. Boeren mogen twee kinderen hebben, indien het eerste een meisje is.

Het mannenoverschot - op elke 100 vrouwen zijn er nu 115 mannen-- is vooral voelbaar op het platteland. Daar kunnen huwbare meisjes eenvoudiger een man van elders vinden. Daarom zijn tal van bemiddelingsbedrijfjes ontstaan die voor de overgebleven boerenzonen vrouwen uit het buitenland aanbieden. Het gaat vooral om armere buurlanden als Vietnam, Birma en Laos.

Soms ontaardt deze bemiddeling in verkapte mensenhandel, blijkt in Hunan. Daar worden volgens de politie in diverse dorpen Vietnamese bruidjes vermist. Ze zouden gekidnapt zijn, met het dreigement dat ze weer worden doorverkocht aan een ander als de eerste man geen losgeld betaalt.

Als voorbeeld geeft het staatspersagentschap het geval van Hu Qiulai en Hu Jianhe, twee mannen uit een afgelegen bergdorp in het district Shuangfeng. Ze raakten beiden op dezelfde dag hun Vietnamese vrouw kwijt, waarvoor ze in 2008 elk circa 4.000 euro hadden betaald. Twee maanden na de verdwijning kwam er een telefoontje, waarbij een van de vrouwen huilend vertelde dat ze was ontvoerd en in een ander bergdorp zat. Er diende 2.000 euro te worden betaald eer ze haar weer wilden laten gaan.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden