Vrouwenquotum Brussel afgezwakt naar streefcijfer

De Europese Commissie wil een streefcijfer invoeren voor het aantal vrouwen in de top. Beursgenoteerde ondernemingen moeten in 2020 proberen 40 procent van hun bestuursfuncties door vrouwen te laten bekleden. Het plan is een afgezwakte versie van het aanvankelijk voorgestelde vrouwenquotum van 40 procent.

AMSTERDAM - Bij een streefcijfer zijn er geen sancties verbonden aan het niet behalen van de doelstelling. Wel moeten bedrijven hun gegevens over het aantal vrouwen publiceren. Het is de bedoeling dat door maatschappelijke druk van bijvoorbeeld aandeelhouders of belangengroeperingen bedrijven vrouwen gaan aannemen.

Het oorspronkelijke plan van Europees commissaris Viviane Reding (Grondrechten) om een vrouwenquotum in te stellen, kreeg veel kritiek van collega's als Neelie Kroes (Digitale Agenda) en Cecilia Malström (Binnenlandse Zaken).

Ook waren negen lidstaten, waaronder Nederland, tegen het eerste voorstel. De Nederlandse overheid erkent dat er te weinig vrouwen in raden van bestuur van bedrijven zitten, maar vindt dit geen Europees, maar een nationaal probleem.

Nederland voerde vorig jaar al een streefcijfer in voor Nederlandse bedrijven: voor 2016 moet de top van ondernemingen met meer dan 250 werknemers voor minimaal 30 procent uit vrouwen bestaan. Reding streeft naar een hoger percentage, maar bedrijven krijgen daarvoor meer tijd. Bovendien stelt de Europese Commissie dat overheidsbedrijven moeten streven naar een percentage van 40 procent in 2018.

Met het instellen van een streefcijfer zet Reding vooral in op de procedure die ondernemingen moeten volgen om naar die 40 procent toe te werken. Zo worden bedrijven verplicht voor de vrouw te kiezen indien er bij een sollicitatie sprake is van gelijkwaardige kandidaten.

De Europese Commissie wil lidstaten vrijlaten in het opleggen van sancties, mits deze een progressieve werking hebben. Met de verbeterde selectieprocedure hoopt de Luxemburgse het glazen plafond in de raden van bestuur van grote bedrijven te doorbreken. Momenteel bestaan besturen van bedrijven volgens de commissaris voor 13,5 procent uit vrouwen en is van de voorzitters slechts 2,5 procent vrouw.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden