Vrouwenprojecten die Trump de nek om wilde draaien grotendeels gered door She Decides-beweging Ploumen

De door president Trump gekorte vrouwenprojecten in ontwikkelingslanden zijn dit jaar grotendeels gered. Zo'n zestig landen en duizenden particulieren haalden 400 van de benodigde 500 miljoen euro bijeen voor de She Decides-beweging, een initiatief van voormalig PvdA-minister Lilianne Ploumen dat de Trump-maatregel ongedaan moet maken. Komend jaar is wederom een soortgelijk bedrag nodig.

Natalie Righton
Liliane Ploumen. Beeld
Liliane Ploumen.Beeld

Dit hebben zowel Ploumen als de nieuwe minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Sigrid Kaag van D66, bekendgemaakt. 'Ook het nieuwe kabinet steunt het initiatief She Decides van harte', laat Kaag via haar woordvoerder weten. Nederland heeft in totaal 29 miljoen euro beschikbaar gesteld voor She Decides.

Vlak na zijn aantreden schrapte de Amerikaanse president Donald Trump alle financiering aan ontwikkelingsprojecten die abortus mogelijk maken. Hierdoor dreigen met name in Afrika ook organisaties kopje onder te gaan die kraamzorg, seksuele voorlichting of anticonceptie aanbieden. Ook slachtoffers van seksueel geweld lopen in veel gevallen hulp mis.

Experts op het gebied van seksualiteit, zoals Rutgers, noemen de maatregel van Trump 'desastreus' voor 'tientallen miljoenen meisjes en vrouwen' in arme landen.

Baas in eigen buik

Kort na Trumps uitgevaardigde decreet kondigde Ploumen daarom aan dat ze de financiële klap van Trump - ruim 600 miljoen dollar (503 miljoen euro) - wilde compenseren zodat 'vrouwen baas blijven over hun eigen lichaam'. Op 24 januari richtte de toenmalige minister het fonds She Decides op. In korte tijd vergaarde Ploumen wereldwijde steun voor haar actie.

Maandag kreeg Ploumen de Machiavelliprijs toegekend voor haar She Decides-initiatief. 'Deze beweging bracht in een recordtempo bijna 400 miljoen euro bij elkaar voor het recht van vrouwen en meisjes over de hele wereld om zelf te kunnen beslissen of ze kinderen willen, wanneer en met wie', aldus het juryrapport.

In het jaar van de #MeToo-beweging kreeg ook de She Decides-beweging 'vleugels', zegt Ploumen. De actie blijft nodig, vindt ze. 'Zodra de Amerikaanse president 'grab them by the pussy' kan zeggen en dat nog geestig vindt ook, dan moeten we heel erg opletten dan we geen terrein prijsgeven waarvoor we zo hard hebben gestreden. Als we niet oppassen, moeten we terug naar het aanrecht en op alles ja zeggen.'

Meer geld nodig

Ploumen zegt dat de opgehaalde '400 miljoen euro meer is dan ik had durven hopen', maar benadrukt ook dat het geld elk jaar weer nodig is, omdat Trump de Amerikaanse financiering structureel en dus ook komend jaar heeft stopgezet. In maart organiseren Zuid-Afrika en Denemarken een nieuwe donorconferentie.

Inmiddels steunen meer dan zestig landen de She Decides-beweging, variërend van Nederland, Canada en Noorwegen tot aan Colombia, Nepal en Kenia. De steun kan financieel zijn of door er nationaal en internationaal aandacht voor te vragen. Ook particulieren kunnen doneren.

She Decides is een internationale beweging, maar beheert zelf geen fondsen. De besteding van de fondsen is dan ook de verantwoordelijkheid van de verschillende, individuele donorlanden. In Londen zetelt een secretariaat van She Decides dat controleert of het toegezegde geld ook daadwerkelijk wordt besteed aan organisaties die zijn getroffen door de Trump-maatregel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden