Vrouwenmars was vrolijk, lief en vooral vrouwelijk

De ingezonden brieven van dinsdag 24 januari.

Oud-minister John Kerry, samen met zijn hond Ben, was één van de aanwezigen bij de vrouwenmars in Washington, D.C. Beeld Guus Dubbelman

Brief van de dag: Vrouwenmars tegen Trump

Dat waar Aaf Brandt Corstius zich aan ergerde (DiDu, 23 januari) bij de wereldwijde vrouwenbetoging, glitterplakband, pussymutsjes en regenboogletters, vond ik juist ontroerend. Het was vrolijk, lief en vooral vrouwelijk. En dat mág, Aaf, dat is waar het om gaat. Er was geen spoor van vernieling of machovertoon. Daar kan menig man een voorbeeld aan nemen, vooral Trump.

Jetty Beenen, Hoorn

Mark Rutte (1)

De VVD heeft bij monde van de heer Rutte een pagina gehuurd in uw krant (23 januari) om ons, de gewone Nederlanders, toe te spreken.

Het zou ontzettend gaaf zijn als de heer Rutte ons wil helpen het land overeind te houden met feiten, en dan graag niet de alternatieve feiten.

Dus Mark, hoeveel van de mensen die 'onze vrijheid misbruiken om de boel te verstieren' gedragen zich asociaal in het verkeer, claimen voorrang waar die voorrang niet is, bespugen conducteurs of maken gewone Nederlanders uit voor racist?

Hoeveel mensen die niet normaal doen moeten we aanmoedigen weg te gaan?

En hoe gaan we dat doen, Mark, strijdend als mensen van goede wil?

Vanuit jouw zekerheid natuurlijk, beste Mark, dat al het gedrag waardoor wij ons hier niet thuisvoelen, van buiten komt.

Paul Nota, Middelburg

Mark Rutte (2)

'Doe normaal of ga weg', schrijft Rutte. Moet ik terug naar Brabant of mijn partner naar de Zuid-Hollandse Eilanden?

Nee, het was - voor deze keer - een in het Algemeen Beschaafd Nederlands vertaalde eerdere uitspraak van onze minister-president: 'pleur op!', en exclusief gericht tot degenen die juist naar ons land zijn gekomen voor d(i)e vrijheid.

Kortom: gericht tot (groepen van) asielzoekers/vluchtelingen (met of zonder status/verblijfsvergunning) en niet tot die 'echte' Nederlanders, hoe 'abnormaal' die zich bij tijden ook kunnen gedragen - en dat niet alleen bij voetbalwedstrijden.

Het is verkiezingstijd en kennelijk is het motto 'kruip zo dicht mogelijk tegen de PVV aan'. Eigen volk eerst dus.

Hij heeft het kunstje goed afgekeken van Trump.

Henk Branderhorst, Doorn

Trump en de journalistiek

De journalist heeft de taak om de macht te controleren. Maar nu Trump 'de macht' is, voelen zij zich schijnbaar extra verantwoordelijk daarvoor. Er is echter nog een andere taak. De journalist heeft immers ook de taak om bij te dragen aan de rust in het land.

Wat gaat de Volkskrant de komende jaren doen? Gaat het vooral mediaruimte weggeven aan alle nu al protesterende groepen die de verkiezingen verloren en daar niet bepaald sportief mee omgaan? Gaat het reeds vanaf het prille begin hele pagina's besteden aan triviale zaken als de omvang van de menigte bij de inauguratie?

Tuurlijk moet een journalist ook minderheden mediaruimte gunnen. Het gaat mij echter om de mate, het soort en het moment. Die zijn uit balans. De krant moet namelijk eerst en vooral Trump het krediet gaan geven. Hij won immers in een democratie en ook de meerderheid heeft recht op de mediaruimte.

Peter van Lenth, Haarlem

Trump en Russische invloed

Het glashard ontkennen van feiten door Trump. Hoezo geen Russische invloeden?

Rien van Dijk, Voorburg

Neutraal, graag

In haar column van 23 januari roept Sheila Sitalsing de NOS op niet meer klassiek neutraal te berichten, maar weerlegbare feiten als leugens te classificeren.

Daarmee trapt ze met open ogen in de val die populisten opzetten voor de media: als alle media zich een oordeel aanmeten over de feiten verliezen de media als geheel hun geloofwaardigheid als informatiebron.

De NOS als publiek medium heeft bij uitstek de taak neutraal te berichten en in het politieke landschap geen partij te kiezen. Als burger wil ik mijn eigen mening kunnen vormen.

Objectieve, neutrale berichtgeving helpt mij daar bij. Journalisten die feiten interpreteren en vanuit een eigen standpunt duiden ook. Maar laat beide alsjeblieft naast elkaar bestaan.

Yolanda Hoogtanders, Amsterdam

Franciscus waarschuwt

Paus Franciscus waarschuwt voor het populisme. Zijn onze populisten werkelijk dictators in de dop? Wat opvalt is dat ze het niet over 'mijn mening' hebben maar over 'de waarheid'.

De dictator in de dop luistert naar niemand, is alleen geïnteresseerd in eigen gelijk en macht, toont geen compassie, is niet integer, wel confronterend en niet bindend. Tot compromissen en samenwerking zijn ze niet in staat. Dat maakt ze onschuldig als ze onder de 50 procent blijven. Maar hoe ontwikkelen ze zich als ze de meerderheid krijgen?

Willem de Koning, Veenendaal

Bazuin

Het woord 'trump' betekent in het Engels niet alleen 'troef' betekent maar ook 'trompet' of 'bazuin'.

In het woordenboek vindt u als voorbeelden van deze laatste betekenis: 'the last trump' en 'the trump of doom', oftewel 'de bazuin van het Laatste Oordeel'!

Een hoopvol vooruitzicht!

Martin Koch, Weurt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden