Vrouwencoupé in regiovervoer moet Duitse veiligheid bieden

Een regionale vervoerder in Duitsland voert vrouwencoupés in, exclusief bestemd voor alleen reizende vrouwen en moeders met kinderen tot tien jaar. De aankondiging doet veel stof opwaaien; veel Duitsers zien de coupés als knieval voor de angst die zich na de aanrandingen en diefstallen in Keulen meester heeft gemaakt van een deel van de bevolking, vrouwen in het bijzonder.

Sterre Lindhout
null Beeld epa
Beeld epa

De coupés, in eerste instantie op het traject Leipzig-Chemnitz in Saksen, zijn bedoeld om het gevoel van veiligheid te vergroten, schrijft de Mitteldeutsche Regionalbahn (MRB), niet gelieerd aan de Deutsche Bahn, op zijn website.

Ze zijn niet het enige signaal dat de zorgen om de veiligheid van vrouwen en meisjes in Duitsland groeien. Zo groeit de verkoop van pepperspray - in Duitsland legaal - evenals die van alarmpistolen, waarvan er de afgelopen maanden ook meer worden verkocht.

De vrouwencoupés deden meteen een debat op Twitter ontvlammen, waarin de NRB werd verweten Duitsland terug te brengen naar de Middeleeuwen. Woordvoerders van de MRB haastten zich te ontkennen dat er een directe link is met 'seksueel geweld'.

Wel verklaart de vervoerder dat er veel vraag is naar dergelijke coupés, vooral in en rond Leipzig. Daar werden in februari twee scholieren lastiggevallen in een bus. Lokale media berichtten daar uitgebreid over. Ook in de rest van het land zijn aanrandingen sinds Keulen sneller en uitgebreider in het nieuws, wat het gevoel van onveiligheid mogelijk weer vergroot.

In Azië en Zuid-Amerika zijn vrouwencoupés in het openbaar vervoer een gewoon en noodzakelijk verschijnsel, in Europa verdwenen ze in de jaren zeventig omdat ze overbodig, ouderwets en voor zowel vrouwen als mannen discriminerend werden gevonden. In Duitse en Oostenrijkse nachttreinen bestaan nog wel speciale coupés voor vrouwen en kinderen.

De proef met de vrouwencoupés begint over paar weken zodra de treinen aangepast zijn. Per trein gaat het om twee compartimenten van twaalf zitplaatsen, voorzien van een pictogram. In een poging de scherpe kantjes van deze noviteit weg te vijlen, benadrukken de persvoorlichters van MRB dat de coupés moeten worden geïnterpreteerd als 'service', vergelijkbaar met een stiltecoupé.

Chemnitz en Leipzig liggen in Saksen, de bakermat van Pegida - de protestbeweging die bij zijn demonstraties altijd waarschuwt dat Duitse vrouwen niet langer veilig zijn nu er ruim een miljoen vluchtelingen, volgens hen 'vooral jonge alleenreizende mannen', het land binnengekomen zijn. Politici van de AfD, ook in het Saksische parlement vertegenwoordigd, doen vergelijkbare uitspraken.

Zorgen

Maar ook in andere delen van Duitsland maakt men zich zorgen. In januari werden in de deelstaat Beieren evenveel licenties voor schrikwapens verstrekt als in het hele jaar 2015, blijkt uit onderzoek van de Bayerische Rundfunk. Ook meldt de omroep een sterk toegenomen populariteit van zelfverdedigingscursussen voor vrouwen.

In München, de stad waar de meeste vluchtelingen het afgelopen najaar Duitsland binnenkwamen, zijn de meeste cursussen voor vrouwen volgeboekt. Lokale media in Baden-Württemberg melden hetzelfde. In het plaatsje Eppelheim, vlakbij Heidelberg, organiseert de gemeente zelfs cursussen in het plaatselijke Cultureel Centrum, vanwege de grote vraag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden