Vrouwenbrein weerstaat dna-foutjes

Vrouwen verdragen genetische fouten beter dan mannen en hebben daardoor minder vaak last van ontwikkelingsstoornissen van de hersenen. Dat kan verklaren waarom autisme bijvoorbeeld vier keer zo vaak voorkomt bij mannen als bij vrouwen.

AMSTERDAM - Dat veel mentale aandoeningen oneerlijk zijn verdeeld over de seksen was al bekend. Zo treffen zwakzinnigheid of verstandelijke handicaps ongeveer dubbel zoveel mannen als vrouwen. Om de reden daarvoor te achterhalen, analyseerden wetenschappers van de Universiteit van Lausanne in Zwitserland het dna van 16 duizend vrouwen en mannen die gediagnosticeerd waren met een mentale aandoening. Ze zochten naar 'losse' mutaties en naar kleine en grote verdubbelingen in het dna, waarvan ooit is vastgesteld dat ze betrokken zijn bij het ontstaan van mentale aandoeningen.


Van alle soorten foutjes bleken vrouwen er meer te dragen dan mannen, schrijven de onderzoekers in The American Journal of Human Genetics. Gemiddeld hebben vrouwen 1,3 tot liefst drie keer zo veel schadelijke mutaties als mannen met dezelfde diagnose. Dat moet betekenen dat vrouwen met minder mutaties blijkbaar prima functioneren, terwijl mannen met dezelfde genetische foutjes wel symptomen hebben die tot een diagnose leiden, redeneren de wetenschappers.


De Zwitsers ontdekten bovendien dat vooral moeders de genetische fouten doorgeven aan hun kinderen. Ook dat is een aanwijzing dat vrouwen minder snel klachten krijgen.


Autistische mannen zijn immers minder goed in staat een relatie aan te gaan, een gezin te stichten en hun genen door te geven, terwijl vrouwen met dezelfde mutaties dat blijkbaar wel doen.


Volgens Peter Burbach, hoogleraar moleculaire neurowetenschappen aan het UMC Utrecht en niet betrokken bij het Zwitserse onderzoek, komt dat overeen met ervaringen in de kliniek. 'Als uit genetische onderzoek blijkt dat een ontwikkelingsstoornis is geërfd van vaderskant, dan zie je vaak dat hij ook in meer of mindere mate aangedaan is. Komt de aandoening van moederskant, dan is zij veel vaker helemaal normaal.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden