Vrouwen zijn niet zwak en weerloos als een kind

De ingezonden brieven van dinsdag 13 september.

Beeld ap

Noteer maar vast in uw agenda

In 2019 wordt het vaderschapsverlof verlengd van 2 naar 5 dagen (Ten eerste, 10 september). Gelukkig gebeurt dit pas in 2019, want laten we niet te hard van stapel lopen. Een plan uit 2015 uitgevoerd in 2019. In Duitsland krijgt een vader minstens 2 maanden verlof (Ten eerste, 16 augustus). Als het vier jaar duurt om 3 dagen erbij te krijgen duurt het na 2019 nog ongeveer 73 jaar om ons vaderschapsverlof op Duits niveau te krijgen. Op 1 januari 2092 dus, zet het maar vast in uw agenda.

Sjors Koppes, Amsterdam

Clint Dijsselbloem

Sheila Sitalsing vergeleek de minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem met Clint Eastwood, althans ze herkende Eastwood's blik in zijn ogen toen hij allerlei ferme uitspraken deed over het internationale bedrijfsleven (Ten eerste, 12 september). Zij moeten nu eindelijk eens fatsoenlijk belasting gaan betalen was een van Dijselbloem's stoere uitspraken in Brussel.

Maar ja, ik vrees toch dat als we het over Dijsselbloem hebben eerder gedacht moet worden aan een beroemde quote van Eastwood's personage Dirty Harry: A man's got to know his limitations (in Magnum Force).

Jos Bonink, Tilburg

Rust terug s.v.p.

Als hoofdredacteur ben ik werkgever van tientallen freelancers en zzp-ers. Maar hoe lang nog? Er heerst grote onrust en onduidelijkheid over de de Wet deregulering arbeidsrelaties (DBA) (Ten eerste, 10 september). De adviezen spreken elkaar tegen en niemand weet wat precies de bedoeling is. Dat is een kwalijke zaak.

BNR wordt gedwongen de freelancers bijna allemaal in vaste dienst te nemen. Dat is voor ons onbetaalbaar. Bovendien is een flexibele schil noodzakelijk voor een journalistieke mediaorganisatie. Dat is de kant van de werkgever. De mensen om wie het gaat wíllen voor het merendeel helemaal niet in vaste dienst. Die hebben bewust voor het freelancebestaan gekozen. Ze hebben meerdere opdrachtgevers en varen wel bij hun onafhankelijkheid. Met een vast dienstverband zal hun netto besteedbaar inkomen dalen en daar zijn ze niet op ingericht.

De enige twee groepen die profiteren van de wet-DBA zijn payrollbedrijven (waarvan ik blij ben dat ze er zijn) en fiscale adviesbureaus. Halbe Zijlstra (VVD) hintte vrijdag al op voortijdige afschaffing van de wet. Ik doe een oproep aan het kabinet om de wet per direct op te schorten en de komende formatieperiode aan te wenden voor het vinden van een verstandige oplossing. En misschien is dat wel die goede oude VAR.

Het is altijd lastig te erkennen dat iets is mislukt, maar het is ook krachtig als je het wél doet. Iets met 'ten halve keren en ten hele dwalen'. Breng de rust terug. Namens veel werkgevers en nog veel meer freelancers en zzp-ers: dank u wel!

Sjors Fröhlich, hoofdredacteur BNR Nieuwsradio, Amsterdam

Vrouwen en kinderen

Ik moet dit nu toch echt een keertje kwijt. Keer op keer lees ik bij gruwelijke gebeurtenissen, zoals bij het bombardement op de markt van Idlib, dat er bij de slachtoffers ook vrouwen en kinderen zaten. Dat de kinderen apart vermeld worden vind ik heel reëel. Maar wat is het verschil tussen een dode vrouw en een dode man? Wordt het niet eens tijd dat een progressieve krant als de Volkskrant haar beeld van de vrouw eens gaat bijstellen. Ze zijn niet zwak en weerloos als een kind. De dood van de marktkoopman is net zo erg als de dood van de vrouw die appels bij hem kocht.

Thijs Struijs, Gouda

Minachting menselijke maat

Enkele jaren geleden werd ik uitgenodigd om in Hilversum deel te nemen aan een discussie in het VPRO-radioprogramma MaDiWoDo. Voorafgaand aan de uitzending had ik een voorbereidend gesprek met een medewerker die me meenam naar het restaurant. Ze lichtte toe dat de redactie weliswaar over een speciale ontvangstruimte beschikte, maar dat die zo donker was en zo'n laag plafond had, dat deze ongeschikt was om gasten te ontvangen. Ik reageerde verbaasd, waarop zij het probleem op scherp stelde met de woorden: 'Tja, ontworpen door het bureau van Rem Koolhaas.' Over welke kwaliteiten de door Koolhaas ontworpen gebouwen dan ook mogen beschikken, gebruiksvriendelijkheid behoort daar in ieder geval niet toe. Illustratief voor zijn minachting van de menselijke maat is de trap van de Kunsthal in Rotterdam waar de bezoeker bij elke trede weer voor de lastige keuze staat of er twee heel kleine dan wel één heel grote stap gemaakt moet worden.

Dat het Stedelijk Museum in Amsterdam nu uitgerekend Koolhaas heeft gevraagd het gebouw gebruiksvriendelijker te maken is een absurde keuze die en passant het onvermogen van museummedewerkers illustreert om lering uit eerdere fouten te trekken.

Erik Spaans, Amsterdam

Pokémon Go voor ouderen

Recreatieve fietsers maken steeds meer gebruik van ket knooppuntensysteem van de ANWB. Op een fietskaart heeft die op strategische plekken nummers gezet en in het echt staan diezelfde nummers op diezelfde strategische plekken. Fietsers kunnen aan de hand van die nummers thuis een route uitzetten. Een soort Pokémon Go voor ouderen.

In dit jaargetijde doet zich echter een probleem voor: de paaltjes gaan nu verscholen achter een grote graspol of een dikke bos brandnetels. En dan zijn de fietsers dus hun route kwijt.

Gisteren vroegen twee Duitsers me of ik wist waar knooppunt 44 was. We stonden op de weg naar IJsbrechtum bij de afslag naar Tirns en ik vroeg dus: wilt u naar IJsbrechtum of naar Tirns? Nooit van gehoord, ze bleven maar herhalen: knooppunt 44, knooppunt 44. Na enig zoeken vonden ze in het hoge gras het paaltje met de nummers en de pijlen. Misschien handig voortaan ook de kaart mee te nemen, in ieder geval tot de paaltjes weer beter zichtbaar zijn.

Sabien Mous, Sneek

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden