LEZERSBRIEVEN

'Vrouwen worden niet ongelijk beloond'

De brieven van donderdag 3 maart 2016.

Gezin geniet van vrije tijd.Foto Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Gezin geniet van vrije tijd.FotoBeeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag: Vrouwen worden niet ongelijk beloond

Reken af met de ongelijke beloning van vrouwen, zegt Keklik Yücel. Dat is een loffelijk streven. Discriminatie moeten we niet hebben. Maar laten we even beter kijken voordat we enthousiast werkgevers aan de schandpaal nagelen. 25 procent van de beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen wordt veroorzaakt door het gekozen beroep: vrouwen werken meer dan gemiddeld in sectoren met een lagere beloning. Een jonge man en een jonge vrouw die met dezelfde opleiding en dezelfde ervaring gaan werken bij dezelfde werkgever in dezelfde baan, verdienen precies hetzelfde. Het verschil treedt vooral later op.

Vrouwen betalen een prijs voor hun voorkeur voor samenwerken in plaats van in bonusgerichte competitie, maar ze betalen vooral voor flexibiliteit. Meer tijd is minder geld en loopbaanachterstanden laten zich niet makkelijk inlopen. Uit onderzoek van vergelijkingssite Glassdoor blijkt dat 70 procent van de vrouwen (en 77 procent van de mannen) het beloningsverschil niet eens in de gaten heeft.

Omdat ze het niet willen zien óf omdat het ze niet (genoeg) interesseert. Er staan immers voordelen tegenover: werken op je eigen voorwaarden en met tijd en ruimte voor andere dingen. Dat is óók waardevol, al worden dergelijke 'opbrengsten' niet in geld uitgedrukt.

Annemarie Stel, Leiden

Groene Draeck

Tjonge wat een onzin, die kosten voor de Groene Draeck. Ik ben beroepsmatig matroos en vaar op diverse schepen, waaronder een prima sleepboot uit 1938, en daar is bij mijn weten nóóit sprake geweest van het vernieuwen van spanten of het interieur.

Dat interieur bestaat gewoon uit wat rommelig parket en dito triplex betimmering, een schattig Gamma-keukentje op poppenhuisformaat en heeft een Caterpillarmotor die een miljoen uren probleemloos draait en niet om de vijf jaar uitgebouwd is geweest. Kortom dit schip, met ongeveer dezelfde maten als die Draeck, is blijkbaar van een veel betere kwaliteit. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat iemand de boel aan het oplichten is.

Duco de Klonia, Bierum

Britse steun?

Verliest Nederland bij een Brexit een waardevol bondgenoot binnen de EU? Twee man fietsen op een tandem moeizaam helling op naar de top. De fietser aan het stuur trapt zich in het zweet. Zijn maat achter hem zit ontspannen van de omgeving te genieten. Dan springt die achterste fietser opeens van de tandem. Hij roept: 'Je mag mij wel bedanken voor mijn hulp. Als ik niet de hele tijd geremd had, waren wij vast achteruit gereden.'

Pieter van der Hoeven, Heemstede

Pilotenleningen

Ik was erg blij te horen dat ABN Amro stopt met de pilotenleningen. Maar het blijft onbegrijpelijk dat de bank er nog zo lang mee is doorgegaan. Het onderzoek uit 2013 waarnaar u in uw artikel verwijst, heb ik uitgevoerd onder een representatieve groep werkloze piloten. De resultaten waren schokkend, maar het hoofd 'Particuliere Kredieten' van de ABN Amro was niet onder de indruk. Zij noemde piloten 'een interessante doelgroep die de bank graag tot hun pensioen begeleidt'. Ze zei niet bekend te zijn met de lage salarissen bij buitenlandse luchtvaartmaatschappijen waar Nederlandse piloten vaak terechtkomen. De bank is zelfs nog een stap verder gegaan en heeft werkloze piloten nieuwe leningen verstrekt voor zogenoemde pay-to-fly-trajecten. Sommige buitenlandse airlines vragen forse bedragen voor een stoel in de cockpit, vaak zonder dat er een deugdelijk contract of goed salaris tegenover staat. Piloten die deze extra lening kregen, zijn hier in de meeste gevallen niet mee geholpen. Leningen van twee ton zijn niet af te lossen op basis van een pilotensalaris van 2.000 euro bruto. Veel werkloze piloten hebben hun brevet uit kostenoverwegingen laten verlopen; anderen zijn bij de afdeling Bijzonder Beheer of in de schuldsanering beland.

ABN Amro heeft veel te laat opgemerkt dat er in de luchtvaart een race naar de bodem plaatsvindt, en is aan jonge mensen met een droom leningen blijven verstrekken op basis van een toekomstig inkomen. Dat is overkreditering. Het zou de bank sieren om nu een oplossing te vinden voor de grote groep piloten, met en zonder baan in de cockpit, die hun lening niet kan aflossen.

Nienke Groenendijk, Soest

Vermogensongelijkheid

'Het kapitaal is nu helemaal de baas' zei natuurkundige Jan Terlouw (+) en adstrueerde: 'In Amerika bezit nu 1 procent van de bevolking de helft van het nationaal inkomen.' Hier verwart hij een stroomgrootheid (inkomen) met een voorraadgrootheid (vermogen). De top van 1 procent verdient 20 procent van het nationaal inkomen en bezit de helft van het vermogen. Omdat Terlouw mij aardig lijkt, liet ik zijn faux pas passeren, maar ik lees hoe dit misverstand een eigen leven gaat leiden.

Economisch geograaf Ton van Rietbergen leest Arnon Grunberg (+) die het kapitalisme prijst de les: 'Toch ken ik geen enkele andere econoom die de huidige ongelijkheid in de VS waarbij 50 procent van het nationale inkomen bij de befaamde bovenste 1 procent terecht komt, als zinnig ziet'

En als genadeslag: 'En als zelfs topbelegger Warren Buffet zich afvraagt waarom hij minder belasting betaalt dan zijn secretaresse, zou ook Grunberg moeten zien dat het hier geen geloof in de ongelijkheid maar feiten betreft.' Beleefd beveel ik de heren Terlouw en Van Rietbergen aan kennis te nemen van het persbericht van het CBS 'Vermogensongelijkheid in 2014 niet verder toegenomen' van 15 december j.l. en de bijgevoegde ongelijkheidsstatistieken.

Thijs ten Raa, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden