Vrouwen weren bij hengelen is traditie, geen discriminatie

UTRECHT - Zakenvrouw Nanka van de Meer uit Woudrichem vindt het pure discriminatie. Omdat zij een vrouw is, is zij geweigerd als lid van de Woudrichemse Visserij Vereniging De Hoop. In de historische statuten van deze vereniging staat dat nieuwe leden niet alleen ruim een jaar in Woudrichem moeten wonen, maar ook dat zij van het mannelijke geslacht moeten zijn.


Zonder dat lidmaatschap mag Van de Meer niet vissen in haar eigen gemeente. 'Waar anderen een boek lezen ter ontspanning, gooi ik graag de hengel uit. En nu kan ik dat niet in mijn eigen omgeving doen zonder een boete te riskeren', zegt de 48-jarige onderneemster in bouwgereedschappen. Ze gaat aangifte doen tegen De Hoop. Ook dient zij een klacht in bij het College voor de Rechten van de Mens.


Volgens visvereniging De Hoop maakt de vrouw geen schijn van kans. 'Het gaat niet om discriminatie, maar om traditie', zegt voorzitter Jeroen Wyatt. 'Wij hebben een historisch privilege van 650 jaar visrechten op een plek waar de rivieren de Maas, de Waal en de Boven-Merwede samenkomen.'


Deze visrechten zijn door de overheid goedgekeurd en daarmee zijn de statuten geldig, zo redeneert de vereniging.


'Discriminatie mag niet en het klinkt vreemd dat een vrouw niet zou mogen vissen', zegt een woordvoerster van het College voor de Rechten van de Mens. De kwestie is volgens haar en andere rechtsdeskundigen niet zo eenduidig als zij lijkt.


De vrijheid van verenigingen om bepaalde leden te weren, is groot. Bijvoorbeeld een mannenkoor of een vrouwenstudentenvereniging laat ook maar één sekse toe. Maar verenigingen moeten in dergelijke gevallen wel kunnen rechtvaardigen waarom zij afwijken van het uitgangspunt van gelijkheid, dat is verankerd in de Grondwet.


'Wij zijn heel benieuwd of de rechter de rechtvaardigingsgrond goedkeurt, waarop deze visvereniging zich beroept', zegt de woordvoerster.


De gemeente Woudrichem kan in elk geval niets voor de vrouw doen, aangezien De Hoop beslist over de visrechten in de omgeving. 'Wij hebben waardering voor de manier waarop deze vereniging het visserijverleden in ere houdt', zegt een gemeentewoordvoerster. 'Maar dit is niet heel erg 2013.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden