Vrouwen voor het eerst gekozen in Saoedische gemeenteraad

Minstens vijftien vrouwen zijn zaterdag in Saoedi-Arabië gekozen als gemeenteraadslid in een reeks steden in alle delen van het land. Een woordvoerder van de kiescommissie heeft dit zondagavond meegedeeld. Nooit eerder konden Saoedische vrouwen aan verkiezingen deelnemen: niet als kiezer, niet als gekozene.

Vrouwen in het stemlokaal in Riyaad.Beeld epa

De vrouwen zijn gekozen in tien verschillende regio's. Het aantal vrouwelijke gemeenteraadsleden kan nog stijgen, omdat de uitslagen van enkele regio's nog niet binnen waren.

Het resultaat is beter dan wat vrouwelijke Saoedische activisten hadden durven hopen. 'Zelfs als het er slechts één was geweest, zouden we trots zijn geweest. Eerlijk gezegd hadden we op geen enkele overwinning gerekend', zei Sahar Hassan Nasief, feministe in de regio Jeddah, tegen persbureau AFP.

'Een overwinning voor de hele wereld', schreef de feministe Nassima al-Sadah uit de stad Qatif in een tweet. 'Ik heb het maandenlang gezegd: de vrouwen gaan voor een verrassing zorgen!

Opmerkelijk

De uitslag is te meer opmerkelijk, omdat vrouwen om te worden gekozen ook de stemmen van een groot aantal mannen nodig hadden. Het aantal geregistreerde mannelijke kiezers overvleugelde verre het aantal vrouwelijke kiezers: 1,35 miljoen mannen teen 130 duizend vrouwen. Van de circa 6.640 kandidaten waren er 979 vrouw.

Wel zijn vrouwen in veel grotere getale opgekomen dan mannen. Volgens de kiescommissie bracht 82 procent van de geregistreerde vrouwen een stem uit, tegenover 44 procent van de mannen.

Vrouwen die de moeite hadden genomen zich als kiezer in te schrijven waren waarschijnlijk zeer gemotiveerd, want er waren veel obstakels te overwinnen. Voor de registratie op zich hadden de vrouwen geen toestemming van hun 'voogd' (echtgenoot of vader) nodig, wel voor het verkrijgen van diverse bij inschrijving vereiste documenten. Daarbij moesten vrouwen zich over het algemeen per auto (door een man bestuurd) laten vervoeren.

Nergens hadden vrouwelijke kandidaten zoveel succes als in de conservatieve hoofdstad Riyad. Daar werden vier vrouwen gekozen. Ook in Qassim, de conservatiefste regio van het land, drongen twee vrouwen door tot gemeenteraden. In de Oostelijke Provincie, waar veel sjiieten wonen, eindigden drie vrouwen als eerste.

Het ultraconservatieve koninkrijk was het laatste land ter wereld waar vrouwen waren uitgesloten van het kiesrecht. Aan de vorige gemeenteraadsverkiezingen, in 2005 en 2011, konden alleen mannen deelnemen.

Afgezien van die voor de gemeenteraden, heeft het land geen ervaring met verkiezingen. Koning Salman regeert zonder op de vingers te worden gekeken door een vertegenwoordigend lichaam. Wel heeft hij een adviserend orgaan, de Shura-raad. De vorige vorst, de in januari dit jaar overleden koning Abdullah, benoemde in 2013 voor het eerst 30 vrouwen in de 150 leden tellende raad.

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Verkiezingen kleine stap

Een kleine stap voor de vrouw, geen grote sprong voorwaarts voor de mensheid. Zo zijn de gemeenteraadsverkiezingen te duiden die plaatsvonden in Saoedi-Arabië. Voor het eerst mochten Saoedische vrouwen meedoen aan verkiezingen, als kiezer zowel als kandidaat. Maar de obstakels waren aanzienlijk.

Een vrouw stemt in de Saoedsiche hoofdstad.Beeld ap
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden