Vrouwen van priesters sturen paus protestbrief

Nederlandse vrouwen die een geheime relatie met een rooms-katholieke geestelijke onderhouden, hebben paus Benedictus XVI in een brief gevraagd het verplichte celibaat voor priesters af te schaffen....

Van onze verslaggever Weert Schenk

Voorzitter Adrie de Jong-Otte, die al dertig jaar is getrouwd met een vanwege hun relatie uitgetreden priester, stelt dat de katholieke kerk nu aan ‘koppelverkoop’ doet. Wie priester wil worden, moet zich ook aan het celibaat houden. De Jong pleit ervoor dat de geestelijke daarvoor zelf wel of niet kan kiezen.

De stichting Magdala signaleert dat het celibaat veel priesters zwaar valt. Om die reden zijn volgens De Jong de laatste tijd zeven priesters uitgetreden. Ze zegt dat de geestelijken moeilijk met de eenzaamheid kunnen omgaan.

Uit een eerder gepubliceerd onderzoek van de stichting Magdala blijkt dat ruim honderd priesters in Nederland een geheime relatie hebben. De Jong vermoedt dat het werkelijke aantal veel hoger ligt. Het probleem bestaat wereldwijd, zegt ze. De stichting Magdala werkt in Europees verband samen met soortgelijke organisaties.

De Magdala-voorzitter zegt dat niet alle relaties volledig in het geniep zijn. Er zijn ook verhoudingen waarvan familie en vrienden op de hoogte zijn. Ook zijn er parochies die weten dat hun pastor een vrouw heeft, maar er verder niet moeilijk over doen.

De stichting Magdala heeft nog geen ontvangstbevestiging gekregen van de brief aan de paus. De Jong hoopt dat Benedictus XVI niet met de rug naar de maatschappij gaat staan. Ze is het niet eens met de visie dat het priesterschap ook een vrijwillige keus is. De kerk staat, aldus De Jong, immers niet toe gewijde priesters een mooi vak te laten uitoefenen zonder een celibatair leven.

Zowel de priesters als hun partners lijden onder het vaak stiekeme leven, aldus de stichting Magdala. De geliefden kunnen nooit samen op vakantie, maar moeten elkaar elders ‘bij toeval’ treffen. Op hun vakantiefoto’s staan ze nooit samen. Alleen de gebouwen en het landschap worden gefotografeerd, uit vrees voor ontdekking.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden