nieuwsSoedan

Vrouwen Soedan mogen mannen weer in de ogen kijken na afschaffing omstreden wet

Soedan heeft donderdag een wet ingetrokken die vrouwen ernstig in hun vrijheid beperkte. Onder de in april verdreven president Omar al-Bashir werd de wet gebruikt om de kleding en het gedrag van vrouwen aan banden te leggen.

Redactie
Vrouwen in Khartoem vierden maandag de oprichting van een eenheid die het geweld tegen vrouwen en kinderen in Soedan moet tegengaan.  Beeld EPA
Vrouwen in Khartoem vierden maandag de oprichting van een eenheid die het geweld tegen vrouwen en kinderen in Soedan moet tegengaan.Beeld EPA

Volgens de wet van voormalig president Omar al-Bahsir moesten vrouwen mannen gehoorzamen en mochten zij mannen niet in de ogen aankijken, geen broek dragen, niet in het gezelschap van mannen verkeren met wie ze niet waren getrouwd of die geen directe familie waren, en zij waren verplicht hun haar te bedekken. Ook hun vrijheid om te werken en studeren werd met de wet sterk ingeperkt. Overtreders van deze wet werden bestraft met geseling. Toen het nieuws over de maatregelen bekend werd, reden er toeterende auto’s rond in Khartoem.

Lokale en internationale mensenrechtenorganisaties hebben de strenge vrouwenwet altijd scherp veroordeeld. Vrouwen speelden een belangrijke rol in de protesten die in april dit jaar tot de val van Bashir leidden. Vrouwenrechtenactiviste Hadia Hassaballah zei tegen persbureau Reuters dat deze beslissing ‘de uitkomst is van de dappere strijd van vrouwen die dertig jaar heeft geduurd'.

Oude partij ontmanteld

In een 14 uur durende zitting in het parlement werd ook besloten de politieke partij van oud-dictator al-Bashir, de Nationale Congres Partij, te ontmantelen. De bezittingen van de partij kunnen in beslag worden genomen en voormalige politici van de partij mogen geen openbare functies meer bekleden.

Met de maatregelen komt het nieuwe regime in Soedan tegemoet aan de twee belangrijkste eisen van de betogers die eerder dit jaar de druk zo hoog op wisten te voeren dat militairen Bashir – na een regeerperiode van dertig jaar – afzetten.

De pro-democratische burgerbeweging en de militairen ondertekenden in augustus een uniek akkoord in de hoofdstad Khartoem, waarin zij afspraken de macht te delen. Hun machtsdeling moet nu ook in de praktijk gestalte krijgen. Zij worden geacht samen toe te werken naar vrije verkiezingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden