Vrouwen ondanks vele problemen klaar voor 'Peking'

Als op het podium het interview met minister Melkert van Sociale Zaken bijna is afgelopen, loopt een vrouw drifig naar voren....

Van onze verslaggeefster

Lidy Nicolasen

ROTTERDAM

Meer dan duizend vrouwen woonden zaterdag in het prestigieuze World Trade Center in Rotterdam de laatste Nederlandse voorbereidingen bij van de deelname aan de vierde Wereldvrouwenconferentie van de Verenigde Naties in Peking. Velen van hen reizen in augustus af naar Peking. Ze zitten er namens duizenden andere vrouwen op Forum, de schaduwconferentie van niet-gouvernementele organisaties (ngo's). En alsof Rotterdam al Peking was, hadden ze stands ingericht, werkten ze serieus in workshops en streden ze om de macht.

Uitgerekend de zwarte- en migrantenvrouwen zijn de enigen die hun plaats in de Nederlandse regeringsdelegatie voor Peking veilig hebben gesteld. Melkert had er drie te verdelen onder de ngo's. Te weinig, oordeelde de organiserende werkgroep, waarin drie koepel- en twee steunorganisaties samenwerken. Alle vijf moesten ze een plaats hebben.

Toen dat besluit viel had de werkgroep nog geen idee van de revolte in eigen kring. Drie platforms, opgebloeid op weg naar Peking en met zowel wortels in de traditionele als nieuwe groepen, eisten zaterdag een plaats op. Dat ging constructief, zeiden ze dapper tegen elkaar. Maar wel verweten de platforms de werkgroep gebrek aan openheid en democratisch handelen. 'De ngo's moeten zelf bepalen wie ze kunnen sturen.'

Melkert kon het verlossende woord niet spreken. Hij kan slechts, en daartoe gaf een ambtenaar van Buitenlandse Zaken zaterdag een voorzet, de vrouwen wat meer tijd gunnen. De strijd werd zaterdag niet beslecht. Het laatste woord is er nog niet over gezegd.

Er zijn veel meer zaken ongewis. 'Peking' moet de afspraken die tien jaar geleden in Nairobi werden gemaakt, bevestigen en handen en voeten geven. 'Peking' moet ook een hefboom zijn voor het Nederlandse empancipatiebeleid, dat op z'n gat ligt. Maar met 'Peking' dreigt veel mis te gaan. Over bijna de helft van de tekst voor het document Platform for Action is nog lang geen overeenstemming. Erger nog, de vrees is groot dat verworvenheden worden teruggedraaid.

Reden voor Melkert om te herhalen wat hij in de Tweede Kamer zei: 'Ik neem geen genoegen met een slap compromis'. Oftewel: Nederland zal, en dat is opzienbarend, het document niet steunen als er stappen terug worden gezet: als conservatieve landen er in slagen de rol van de vrouw te beperken tot die van de moeder in het gezin en als er geen uitzicht is op verbetering van de economische zelfstandigheid, en vooruitgang op het terrein van de mensenrechten.

Zeker van een plaats in de regeringsdelegatie is ook Greetje den Ouden, voorzitter van de Emancipatieraad. Zij deelt de zorgen van de ngo's en van Melkert. Twee ontwikkelingen, zei ze, hebben sinds Nairobi verkeerd uitgepakt voor vrouwen. De alomtegenwoordige economische crises en de herleving van conservatieve tendensen, gepaard aan het streven naar radicaal fundamentalisme. Zij kritiseerde vooral pogingen seksuele rechten en gezondheidsrechten van vrouwen terug te draaien.

'Peking' kent nog een paar vuiltjes. Zoals de locatie van de schaduwconferentie Forum in het plaatsje Huairou, zestig kilometer van de regeringsconferentie in Peking. Na vele protesten en enige concessies van de Chinese regering voor het vervoer en de communicatie, heeft het organiserend comité Huairou als locatie aanvaard.

Ook de Nederlandse ngo's lijken zich neer te leggen bij Huairou. Goed, er klonk protest zaterdag, er ging ook een telegram naar premier Kok, op staatsbezoek in China, met het dringend verzoek de kwestie aan te kaarten. Maar de ngo's gaan in ieder geval. Er heerst spanning, omdat lesbische vrouwen of vrouwen uit Taiwan en Tibet vermoedelijk geen visum krijgen. Ngo's uit vele landen hebben in hun delegatie plaats ingeruimd voor deze groepen. Ook in de Nederlandse delegaties is dat gebeurd. De vrouwen lopen het risico geweigerd te worden; maar dat risico nemen ze.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.