Vrouwen niet beter af na gezond dieet

Vetarme voeding, gecombineerd met veel fruit en groenten, leidt niet tot een lager risico op borstkanker, darmkanker en hart- en vaatziekten zoals tot voor kort werd gedacht....

Van onze verslaggever Broer Scholtens

Een honderdtal Amerikaanse onderzoekers schrijft deze week drie artikelen over die studies in het vakblad Journal of the American Medical Association (JAMA).

De epidemiologen van onder andere het Fred Hutchinsons Cancer Researchcentrum in Seattle volgden vijftigduizend vrouwen in de leeftijd 50 tot 79 jaar (door de overgang), gemiddeld acht jaar achtereen.

In de vorm van cursussen werd twintigduizend vrouwen geadviseerd de helft minder vet te gebruiken, meer fruit en groenten (vijf stuks per dag) en veel granen. De andere dertigduizend konden gewoon hun gang gaan.

Na acht jaar, berekenden de onderzoekers, waren er tussen beide groepen geen significante verschillen in aantal vrouwen met borsttumoren, darmkanker en hart- en vaatziekten. Een opmerkelijke bevinding die niet spoort met veel andere onderzoeken.

De drie publicaties hebben al tot kritiek geleid. Zo zouden de twee belangrijkste voedingsfactoren van invloed op hart- en vaatziekten niet in rekening zijn gebracht: het gebruik van ongezond natriumzout, en gezond kaliumzout. Dat stellen onderzoekers van John Hopkins University in een begeleidend commentaar in hetzelfde tijdschrift JAMA.

Verder heeft de dieetgroep weliswaar minder vet gebruikt, overigens veel minder dan beoogd. Vrouwen in die groep hebben echter geen onderscheid gemaakt tussen het type vet. Onverzadigde vetzuren bijvoorbeeld zijn goed voor het hart, terwijl verzadigde vetten juist uit den boze zijn, zegt voedingshoogleraar Frans Kok van Wageningen Universiteit. Toen de eerste vrouwelijke deelnemers aan het onderzoek begonnen, in 1993, was daarover nog geen consensus. Dus vet eten is er nog steeds niet bij, waarschuwt Kok.

Verder, stellen critici, zijn weliswaar de verschillen tussen de twee groepen statistisch niet-significant. Er lijkt wel een tendens te zijn dat de dieetgroep gezonder zou zijn dan de niet-dieetgroep.

Mogelijk ontwikkelen tumoren zich pas over een lange periode. Acht jaar is vermoedelijk te kort.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden