Vrouwen Marokkaanse studentenvereniging Eurabia wijzen verwijten mannen van de hand 'Wij eisen geen seksuele vrijheid vóór huwelijk'

De Marokkaanse studentenvereniging Eurabia organiseert een tweede lezing over 'islam en liefde', hoewel de eerste tot enig tumult heeft geleid....

INEKE JUNGSCHLEGER

Van onze verslaggeefster

Ineke Jungschleger

ROTTERDAM

De vrees van islamitische jongens dat de maagdelijkheid van hun toekomstige echtgenotes niet meer gewaarborgd is door een moderne interpretatie van de Koran, is ongegrond. Dat meent de lezingencommissie van Eurabia, een nieuwe studentenverening, opgericht door Marokkaanse studenten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Een deel van de 130 studenten die vorige week dinsdag de lezing over 'islam en liefde' bijwoonden, is verontwaardigd over de uitspraken van de Nederlandse islamoloog Abdulwahid van Bommel, directeur van de Nederlandse Moslim Omroep.

Van Bommel sprak zijn ergernis uit over het verschil in seksuele moraal in veel Marokkaanse families. 'Nergens staat geschreven dat jongens voor het huwelijk mogen rondneuken om daarna te trouwen met een Marokkaans meisje dat door haar ouders is bewaakt om haar maagdelijkheid te behouden', zei hij.

Vooral de opmerking dat noch uit de geschriften, noch uit het leven van de profeet de plicht tot maagdelijk huwen valt af te leiden, zette veel kwaad bloed.

Het verwijt dat Van Bommel de islamitische meisjes aanmoedigt tot seksuele vrijheid vóór het huwelijk, is niet terecht, vindt Btisame Boudhon (23), voorzitter van Eurabia. 'De jongens zijn geconfronteerd met hun eigen realiteit. Daar kunnen ze niet tegen. Daarom gaan ze zich druk maken over ons, terwijl ze het beter over zichzelf kunnen hebben.'

De studentenvereniging organiseert, op veler verzoek, een tweede avond over 'islam en liefde.' Op 11 december zal in een collegezaal van de Erasmus Universiteit de discussie worden voortgezet. 'Het was een doorbraak dat Marokkaanse jongens en meisjes, door elkaar zittend in één ruimte, naar dit soort informatie luisterden', zegt Boudhon.

Van Bommel kwam vorige week niet toe aan het beantwoorden van de vele vragen, doordat de andere spreker, sjeik Khalil Moumni, imam van de Rotterdamse Nasr-moskee, zijn spreektijd met ruim een uur overschreed.

'Wij zijn gelovige moslimvrouwen', stelt Jamila Elmaroudi (22), studente Nederlands en voorzitter van de lezingencommissie. 'Onze emancipatie houdt niet in dat wij de vrijheid opeisen om seksuele relaties te hebben voor of buiten het huwelijk. 'Het eerste gebod van de islam is: iqrah. Dat betekent: lees, vergaar kennis. Dat is wat wij doen. Iedere moslim heeft zelf die opdracht.'

Veel jonge Marokkanen die in Nederland zijn opgegroeid, weten weinig van de Arabische wereld, zegt Btisame Boudhon. 'En ook weinig van de islam, waarvan de Arabische wereld doordrongen is.' Boudhon, dochter van een gastarbeider, studeert bedrijfskunde in Rotterdam en Arabisch in Leiden.

Een van de redenen waarom een groepje Marokkaanse studenten vorig jaar Eurabia oprichtte, was de behoefte met elkaar te praten over de eigen cultuur. 'Niet om ons daarin terug te trekken' zegt de voorzitter. 'Integendeel. Onze eerste doelstelling is het verbeteren van de contacten tussen allochtone en autochtone studenten.' Als je voldoende zelfvertrouwen hebt, hoef je niet weg te kruipen in de bescherming van een eigen groepje. 'En dat zelfvertrouwen kunnen we bij elkaar versterken door goed om te gaan met onze eigen Arabische en Marokkaanse cultuur.'

Boudhon, geboren en opgegroeid in Barneveld, is een van de weinige studenten van Marokkaanse afkomst die in Nederland geboren zijn. De meeste van de vijftig leden die Eurabia telt, kwamen via gezinshereniging naar Nederland.

Jamila Elmaroudi was drie jaar toen ze in Nederland kwam. Ook haar vader is fabrieksarbeider. Zij studeert het komende jaar af aan de hogeschool in Rotterdam. 'Ze hebben me verteld dat ik dan de eerste Neerlandica ben van Marokkaanse afkomst.' Op de basisschool was ze al de beste van de klas met Nederlands.

Elmaroudi weet dat zij een uitzondering is, met haar perfecte taalbeheersing.

De meeste studenten van buitenlandse afkomst hebben af en toe last van taalachterstand, ook als zij het tot de universiteit of hogeschool hebben gebracht. 'Nederlands is tenslotte nog altijd onze tweede taal', zegt Boudhon. Zelf ondervond ze problemen met de vaktaal in het juridische deel van haar studie.

Signaleren in welke vakken de taal een struikelblok vormt en dit aan de orde stellen binnen de faculteiten, is een van de activiteiten van Eurabia. 'Nu we het hogerop brengen, wordt gewerkt aan het organiseren van extra begeleiding binnen de vakken waar dit speelt.' Eurabia organiseert deze belangenbehartiging binnen de Erasmus Universiteit samen met de vereniging van Turkse studenten Mozaïek en het Platform van Antilliaanse studenten.

Het bestuur van de eerste Marokkaanse studentenvereniging in Nederland voelt zich ook medeverantwoordelijk voor het bevorderen van de toestroom naar het hoger onderwijs. Boudhon: 'Wij redden het op de universiteit, dus jullie kunnen het ook. Dat is de boodschap die we op middelbare scholen willen gaan uitdragen. Niet alleen aan de kinderen, maar ook aan de ouders.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden