Vrouwen in VS blij met sepot Jones

Amerikaanse vrouwenorganisaties hebben met instemming gereageerd op het besluit van rechter Susan Webber Wright om een aanklacht wegens seksuele intimidatie tegen president Clinton te seponeren....

Van onze correspondent

WASHINGTON

'Dit is een zeer goede beslissing, gebaseerd op de feiten en op het recht. Dit is een belangrijke les in wat wel en wat niet seksuele intimidatie is in de zin van de Amerikaanse wet', aldus Kathy Spillar van NOW, de National Organisation of Women.

Volgens NOW, Emily's List en andere organisaties heeft de afwijzing van de aanklacht van Paula Jones geen gevolgen voor de wijze waarop vrouwen op hun werk worden behandeld . 'Deze zaak was dermate gepolitiseerd en inconsistent dat iedereen kan begrijpen dat het hier niet om een zaak van seksuele intimidatie ging', aldus Susan Block, een juriste die gespecialiseerd is in anti-discriminatiewetgeving. 'Iedereen zal ook begrijpen dat de wettelijke bescherming van vrouwen in fabrieken, op kantoren en andere werkplaatsen hiermee niet overboord is gegooid', aldus Spillar en Block.

NOW, een progressieve organisatie, heeft zich buiten de zaak-Jones gehouden, omdat zij de zaak juridisch zwak vond en de rechtse aanhang van Jones wantrouwde. Daarmee haalde ze zich het verwijt op de hals met twee maten te meten, want NOW zette zich destijds wel in voor Anita Hill, die zich 'geestelijk mishandeld' voelde door rechter Clarence Thomas.

'Wij waren vast en zeker in het strijdperk getreden voor Paula Jones als er overtuigende bewijzen waren geweest dat zij inderdaad door Clinton emotioneel, professioneel en financieel is beschadigd', aldus Patricia Ireland, de voorzitster van NOW.

De beslissing van rechter Wright om de aanklacht van Paula Jones niet voor te leggen aan een jury wordt volgens de opiniepeilingen gesteund door de overgrote meerderheid van de bevolking. Maar conservatieve organisaties en rechtse talkshowpresentators waren woedend.

De Republikeinse Congresleden hielden zich echter afzijdig. 'Als een rechter spreekt, dan luisteren gekozen politici vanzelfsprekend zorgvuldig', aldus Frank Luntz, de opiniepeiler en strategische adviseur van de Republikeinen in het Congres. De enige Republikein die wel scherpe kritiek uitoefende was senator John Ashcroft, die uit is op de nominatie voor het presidentschap in 2000.

President Clinton zelf beperkte zich tot het afgemeten commentaar dat hij tevreden en verheugd is over de beslissing van de rechter. Hij weet dat zijn jurdische problemen niet voorbij zijn. Openbaar aanklager Ken Starr maakte gisteren duidelijk dat hij zijn onderzoek naar criminele gedragingen van de president gewoon voortzet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden