NieuwsVrouwen in de Finse politiek

Vrouwen hebben de macht in vijfpartijencoalitie in Finland

Finland krijgt een nieuwe premier: Sanna Marin (34), die daarmee de jongste zittende premier ter wereld wordt. Marin komt aan het hoofd te staan van een coalitieregering van vijf partijen die allemaal door een vrouw worden geleid. Vier van hen zijn jonger dan 35 jaar.

Bert Lanting
Sanna Marin op het congres van de Finse Sociaal/democraten waar zij afgelopen weekeinde werd gekozen als opvolger van premier Antti Rinne. Hij kondigde vorige week zijn aftreden aan. Marin wordt de jongste premier die Finland ooit heeft gehad.
 Beeld EPA
Sanna Marin op het congres van de Finse Sociaal/democraten waar zij afgelopen weekeinde werd gekozen als opvolger van premier Antti Rinne. Hij kondigde vorige week zijn aftreden aan. Marin wordt de jongste premier die Finland ooit heeft gehad.Beeld EPA

Marin volgt premier Antti Rinne (57) op, een voormalige vakbondsleider die afgelopen week zijn aftreden aankondigde. Hij werd door de Centrum Partij, een van de coalitiepartners, verantwoordelijk gesteld voor een reeks stakingen die Finland de afgelopen weken teisterde. Het parlement moet nog zijn goedkeuring geven aan Marins benoeming, maar verwacht wordt dat dit nog deze week zal gebeuren, zodat ze eind deze week kan deelnemen aan de top van de EU-leiders. Marin speelt daar een hoofdrol, omdat Finland momenteel voorzitter van de EU is.

Met het aantreden van Rinne als leider van de sociaal-democraten worden nu alle vijf partijen in de centrum-linkse regeringscoalitie geleid door vrouwen. Marin groeide op als kind van een alleenstaande moeder en ging als eerste van haar familie naar de universiteit. Haar politieke carrière begon in 2012, toen ze werd gekozen in de gemeenteraad van Tampere, de op twee na grootste stad in Finland. Sindsdien rees haar ster snel in de partij. Begin dit jaar werd ze minister van Transport in het kabinet van premier Rinne.

De vier vrouwen naast Marin zijn Katri Kulmuni (32), die de Centrum Partij leidt en sinds vorige week als minister van Financiën in het kabinet zit. De 34-jarige Maria Ohisalo (Binnenlandse Zaken) is partijleider van de Groene Liga, de 32-jarige Li Anderson (Onderwijs) voert de Linkse Alliantie aan en de 55-jarige Anna-Maja Henriksson (Justitie) doet dat bij de Zweedse Volkspartij. Ook de christen-democraten (in de oppositie) hebben een vrouw als partijleider: Sari Essayah (52). Finland heeft sinds kort ook een vrouw als lid van de Europese Commissie, Jutta Urpilainen (44). Zij was de eerste vrouwelijke minister van Financiën in Finland.

Finland was in 1907 een van de eerste landen waar vrouwen stemrecht kregen en zich kandidaat mochten stellen voor het parlement. In dat jaar wisten 19 vrouwen een zetel te winnen in de 200-zetels tellende volksvertegenwoordiging. Maar de invloed van het Finse parlement was beperkt, aangezien het land nog deel uitmaakte van het Russische tsarenrijk. In 1926 kreeg het land zijn eerste vrouwelijke minister. Het duurde tot de jaren negentig voordat vrouwen echt doordrongen tot in de top van de politiek.

Vergeleken met het bedrijfsleven zijn vrouwen in de politiek volgens Ilkka Ruostetsaari, docent politieke wetenschappen aan de universiteit van Tampere, beter vertegenwoordigd. Ook in Finland delen mannen nog steeds de lakens uit in de hoogte regionen van het bedrijfsleven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden