Vrouwen grijpen macht in antieke sekskomedie

Internationale Vrouwendag laat nog tien dagen op zich wachten en toch deed het feminiene geslacht al een greep naar de macht, dit weekeide in De Balie in Amsterdam....

Vrijdag en zaterdag beten de jonge acteurs van De Nieuw Amsterdam (DNA) zich vast in Lysistrata, een Griekse komedie uit 412 voor Christus over een vrouw die haar seksegenoten oproept tot een seksstaking om zo hun mannen te dwingen de slepende oorlog tussen Athene en Sparta te beëindigen.

Een gewaagde visie in de oudheid: het was toen ondenkbaar dat vrouwen een rol in de politiek zouden kunnen spelen. Tweeduizend jaar later moet deze tekst dus met enige ironie worden gebracht. DNA kiest voor de vertaling van Hein van Dolen, maar die slaat met zijn Sinterklaasrijm de dialectiek tussen de twee geslachten weer zo plat als een dubbeltje.

'Heb je het ooit zo stug gegeten? Vrouwen die hun plaats niet weten. Het verloedert als de neten', zingt een van de mannen halverwege alsof het een derderangs revue betreft. Regisseur Aram Adriaanse, sinds een jaar de nieuwe artistiek leider van DNA, stuurt zijn acht spelers gaandeweg de voorstelling ook steeds meer de kant op van een cabareteske dansshow. Waar in het begin het debat nog alle ruimte krijgt, nemen de grappen en grollen de overhand.

De jonge spelers kunnen hiermee wel laten zien wat ze aan veelzijdig talent in huis hebben. Jennifer Sint Jago is een nuchtere, stevige actrice die ondanks enkele versprekingen haar hoofdrol als Lysistrata van een solide basis voorziet. Ze bezit een natuurlijk charisma, passend voor haar rol als aanstichtster, onderhandelaarster en volhoudster. Een Madeleine Albright in de dop.

Jörgen Tjon A Fong speelt bij de heren met verve de zenuwzieke aanvoerder. Als een komediant springt hij rond zijn geplastificeerde wandelstok, die - ook bij de andere mannen - de geslachtsdrift symboliseert. Hun collega's van de eenjarige multiculturele theatervooropleiding doen graag mee in dit hitserige sfeertje.

Toch had Adriaanse moeten voorzien dat de jeugdige overdaad in spelplezier zijn regie over de top jaagt. De fysieke oprispingen dubbelen vaak met de tekst: 'Ik spring uit mijn vel', roept de gespierde Maikel August van Hetten terwijl zijn lijf de lucht in veert. En de vrouwen schuren met hun 'geschoren poezen' steeds vaker tegen de palen van het gifgroene trappenskelet.

Het is jammer dat Adriaanse, die eerst de Kamasutra koos om zijn jaarthema Eros uit te werken, nu zijn spelers loslaat op deze dramatisch weinig interessante seksklucht. Het thema trekt weliswaar veel scholieren als toeschouwers, maar de uitwerking ontstijgt niet het niveau van een routineuze schoolmusical.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.