Vrouwen en leeftijd, het blijft lastig

Vorige week zaterdag stond op de kunstpagina's een dubbelinterview met de actrices Linda van Dijck en Liz Snoijink.


Het artikel ging onder meer over de vraag of er voor oudere actrices van boven de 50 jaar nog wel werk is te vinden. Beiden hadden daar geen klagen over, bleek uit het interview.


Wat bij het interview ontbrak, was de leeftijd van de actrices, hoewel het bij de Volkskrant gewoonte is die altijd te vermelden bij interviews.


In dit geval was dat zelfs extra relevant, omdat een deel van het gesprek ging over leeftijd en de kansen op de arbeidsmarkt voor oudere actrices.


De medewerker die het interview had gedaan, zegt dat hij de leeftijd van beide actrices wel in zijn stuk had gezet. Van Dijck is 62 en Snoijink is net 55 geworden.


Toen hij het artikel voor publicatie ter inzage gaf, liet het theaterbureau van Van Dijck volgens hem weten dat de actrice niet wil dat haar leeftijd wordt gemeld.


De auteur heeft daarop aangevoerd dat de krant altijd de leeftijd meldt en dat in dit geval dus ook zou doen.


Veiligheidshalve belde hij zijn 60-jarige moeder en legde haar de vraag voor. Die was resoluut. 'Natuurlijk moet je de leeftijd melden, al was het maar omdat mensen dan kunnen zeggen dat ze er nog goed uitzien voor hun leeftijd', zei zij.


De auteur belde vervolgens met de eindredacteur van de kunstpagina's. Hij vertelde dat Van Dijck haar leeftijd absoluut niet in de krant wilde. De eindredacteur zei dat het beleid was de leeftijd wel in de krant te zetten en dat hij de verantwoordelijkheid op zich nam. Van Dijck moest hem maar bellen.


In de loop van de avond begon de eindredacteur toch te twijfelen. Was het wel nodig om de leeftijden te melden? Was het niet flauw de wens van Van Dijck te negeren? Er stond per slot van rekening al in het artikel dat beide vrouwen de vijftig waren gepasseerd.


De eindredacteur belde uiteindelijk met de chef van de nachtploeg en legde hem het dilemma voor. Hij vroeg de leeftijden weg te halen.


De nachtchef begreep van de eindredacteur dat was afgesproken om de leeftijden niet te melden in het artikel.


Hij zegt: 'Ik was er op tegen om ze weg te halen, maar omdat ik de indruk had dat het was afgesproken, heb ik ze weggehaald.'


Hij laat ook weten dat het vrijdagavond erg druk was en dat hij snel heeft beslist.


De auteur van het interview was zaterdag verbaasd dat de leeftijden er toch niet meer in stonden. Volgens hem had hij het theaterbureau overtuigd dat de leeftijden moesten worden gemeld.


En dat was ook het beste geweest, want zo zijn de regels bij de krant.


Dan iets geheel anders. Even een stukje uit de krant van ruim vier jaar geleden. 'Als Polen zijn zin krijgt, zal de plaats waar tijdens de Tweede Wereldoorlog anderhalf miljoen joden vermoord werden voortaan officieel 'Gewezen Nazi-Duits Concentratie- en Vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau' heten.


'De Poolse eis tot naamsverandering past in het kader van een campagne om het Duitse karakter van de massamoord te benadrukken. De Polen nemen er aanstoot aan dat in het buitenland vaak gesproken wordt over 'Poolse kampen' of 'Poolse gaskamers'. De plaatsverwarring is vooral te wijten aan het feit dat de belangrijkste vernietigingskampen zich op Pools grondgebied bevinden.


Maar volgens de Polen is er sprake van geschiedvervalsing. 'De Poolse benaming doet vergeten dat wij een van de grootste slachtoffers van de nazi's waren', zeggen ze.'


Het Poolse verzoek uit 2006 leidde deze week tot een aanpassing van het Stijlboek van The Wall Street Journal, liet een lezer me weten. Daarin staat sinds 29 november de volgende passage: Concentrate on this: 'There were no Polish concentration camps in World War II. Auschwitz and other such camps in Polish territory were operated by German Nazis.'


Vrij vertaald staat er: houd in de gaten dat er geen Poolse concentratiekampen waren in de Tweede Wereldoorlog. Auschwitz en andere soortgelijke kampen op Pools grondgebied werden beheerd door Duitse nazi's.


De lezer vroeg me of de Volkskrant nu ook een soortgelijke passage gaat opnemen in het Stijlboek.


Een interessante vraag. Op dit moment staat er niets over dit onderwerp in het Stijlboek. Afgelopen jaren is wel enkele malen gerectificeerd als er was geschreven over de 'Poolse' vernietigingskampen.


Juist daarom lijkt het me inderdaad een goede suggestie om in het Stijlboek van de Volkskrant ook een passage op te nemen over de kampen, die weliswaar op Pools grondgebied lagen, maar niet Pools waren. Maar zo'n passage biedt geen garantie dat het dan ook nooit meer fout gaat in de kolommen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden