Vrouwen en kinderen mogen Homs uit

Vrouwen en kinderen in de uitgehongerde en belegerde oude stad van het Syrische Homs mogen vanaf vandaag de stad verlaten. Het is het eerste en vooralsnog enige tastbare succesje van de vredesbesprekingen in Genève tussen Syrische oppositieleden en het regime van president Assad.

BEIROET - Afgelopen weekend zaten beide partijen voor het eerst samen aan tafel, al communiceerden ze uitsluitend via VN-gezant Lakhdar Brahimi, die de onderhandelingen leidt.


Twaalf vrachtwagens met hulpgoederen staan ondertussen klaar in de buurt van Homs. Zij krijgen mogelijk maandag toestemming van het regime om duizenden burgers te helpen die het al maanden zonder voldoende eten en geneesmiddelen moeten doen.


De oppositie beschuldigt het regime ervan voedselhulp aan burgers in rebellengebied tegen te houden. Gisteren meldde ook de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA dat regeringstroepen hen ondanks eerdere beloften de toegang hadden geweigerd tot Yarmouk, aan de rand van Damascus. In de Palestijnse wijk stierven al zeker 15 mensen door honger, nadat het regime de wijk met haar 18.000 inwoners hermetisch afsloot.


Maar liefst 9,5 miljoen mensen in Syrië hebben hulp nodig. De VN en andere hulporganisaties klagen dat regime en - in mindere mate - rebellengroepen verhinderen dat de hulp burgers bereikt. De oppositie heeft afgelopen weekend eveneens de vrijlating van 47.000 gevangenen geëist. Brahimi gaf aan dat in ieder geval de vrijlating van ouderen, minderjarigen en vrouwen bespreekbaar moet worden. Het regime eiste op zijn beurt dat rebellen hun gevangenen vrijlaten.


De speciale gezant van de VN Lakhdar Brahimi hoopt met het bespreken van humanitaire kwesties een sfeer van vertrouwen te creëren waarin politieke punten kunnen wordenbesproken. 'We maken geen hele, maar halve stapjes,' zei Brahimi eerder dit weekend. Tijdens een persconferentie gisteravond zag hij er vermoeid uit, maar bezwoer dat besprekingen 'in een sfeer van respect' plaatsvonden.


Dat zou alvast een vooruitgang zijn ten opzichte van afgelopen vrijdag. Toen dreigde de delegatie van het regime op te stappen als er geen 'serieuze onderhandelingen' zouden plaatsvinden.


De verwachtingen voor de conferentie blijven echter laag. De delegatie van het regime klaagde dat de belangrijkste onderwerpen tot nu toe waren vermeden. Damascus wil dat de conferentie zich richt op het bestrijden van 'terroristen', de term die het regime gebruikt voor vrijwel alle oppositieleden en rebellen in Syrië.


De oppositie eist dat Assad vertrekt, iets waar het regime niet over peinst.


Daarbij vertegenwoordigt de Syrische Nationale Oppositiecoalitie maar een klein deel van de rebellen in Syrië. Het overgrote deel van de oppositiestrijders - waaronder twee invloedrijke Al Qaidagroepen - keurt de besprekingen af. De Coalitie hoopt haar invloed te vergroten als ze in Genève successen behaalt, hoe klein ook. De oppositiegroep zegt dat rebellen in Homs hebben ingestemd met een tijdelijk staakt-het-vuren als hulp hen bereikt.


'Daarom begint de coalitie met hulp aan Homs', zegt de Syrische activist en oppositiejournalist Adnan Hadad, vanuit Genève. 'Eén succes en hun invloed binnen Syrië zal omhoog schieten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden