Vrouwen eisen eerlijk plassen

Vrouwen worden gediscrimineerd, ook als ze willen plassen

Morgen om 13 uur precies gaat het gebeuren. Op tijd voor de avondkrant en het journaal van 18 uur. Het hele Amsterdamse museumplein vol: oud, jong, dik, dun, van hoofddoek tot hanekam. Van serveerster tot fractievoorzitter. Hamer, Halsema en Kant staan er, naast Katja Schuurman en Kim van Kooten.

Klokslag 13 uur gaan ze allemaal door de knieën. Op de hielen, broek naar beneden, en plassen maar. Het hele museumplein vol blote vrouwenbillen, op Koninginnedag. Om te protesteren tegen het plasbeleid van de gemeente Amsterdam en alle andere gemeentes, zalen en evenementen. De actie Eerlijk plassen, op alle avondjournaals. En Van Kooten of Kant bij Pauw en Witteman.

Pisbak
Morgen om 13 uur precies zou het gebeuren, als er nog een actiegroep als Dolle Mina of Provo was. Maar die zijn al dertig jaar ter ziele. Dus moet ik maar een stukje in de krant schrijven.
Want mannen kunnen altijd wel ergens plassen. In een pisbak of anders tegen een muurtje.

Officieel mag dat niet, er staat 90 euro boete voor, maar ik heb nog nooit gezien dat er iemand voor op de bon geslingerd is.

De plassende man krijgt op bijzondere dagen zoals Koninginnedag nog eens extra steun. De gemeente Amsterdam sleept morgen 120 extra plaskruizen aan. Plastic pisbakken waar vier mannen tegelijk in kunnen plassen. Vorig jaar is daarin 84 duizend liter mannenplas opgevangen, aldus de Evaluatie Koninginnedag 2008 van de gemeente.

Plaskruizen
Er waren maar twaalf kruizen aangesloten op het riool. Veel andere liepen over. Zo ontstonden er hele plasmeren in de stad. Hè bah. Dit jaar wordt daarom de helft van de plaskruizen op het riool aangesloten.

Daarmee meent Amsterdam het plasprobleem voor Koninginnedag te hebben opgelost. Het is een van de Spelregels Koninginnedag 2009: ‘Wildplassen is niet nodig, er zijn overal plaskruizen’. Seksisme in zijn simpelste vorm.

Men bedoelt: ‘wildplassen is voor mannen niet nodig.’ Want waar mogen vrouwen plassen? Er komen zes toiletwagens, maar dat is natuurlijk niets tegenover 120 plaskruizen. Vrouwen mogen plassen in cafés. Maar dat mogen mannen ook, dan hoeven we die plaskruizen niet aan te slepen.

Ellenlang
Dat plassen daar geld kost, terwijl de plaskruizen gratis zijn (maar de gemeente tonnen kosten), is het ergste niet. Die ellenlange rij is het ergste. Zo is het ook op popconcerten, festivals, film- en theatervoorstellingen en bij evenementen als de Vierdaagse. Vandaar de actie ‘Eerlijk plassen’. Nederland loopt hierin vreselijk achter. In veel andere landen heb je sekseneutrale openbare wc’s. Dat is dus de eerste eis van de actie Eerlijk plassen: sekseneutrale openbare wc’s, zoals bijvoorbeeld in Parijs.

Voor gelegenheden als Koninginnedag is dat niet voldoende. Dan willen we massaal buiten plassen. Dat kan alleen met plaskruizen. Hoog tijd dus voor plaskruizen voor vrouwen. Op Lowlands schijnen die gestaan te hebben.

Met een klein schuifdeurtje voor het kruis. Dat is actiepunt twee: volgend jaar 120 plaskruizen voor vrouwen op Koninginnedag in de Amsterdamse binnenstad.

Gulp
Met een broek blijft zedelijk plassen voor vrouwen moeilijk. Het plasgootje dat je bij de sportzaak kunt kopen, helpt weinig. Hier moeten modeontwerpers zich eens over buigen. Ontwerp plasvriendelijke kleding voor vrouwen! De gulp is evenmin een natuurverschijnsel.

Die is ook ooit bedacht. Zonder gulp was de buitenplassende man ook een malle, onzedelijke klungel met blote billen. Nodig zijn dus broeken en ondergoed voor vrouwen waarmee buitenplassen een fluitje van een cent wordt. Een gulp tot en met de bilspleet?

Modeontwerpers, verzin iets! Dat is actiepunt drie.

Vierde actie-eis is dat theaters, film-, concert- en conferentiezalen, evenementorganisatoren en onderwijsinstellingen ervoor zorgen dat vrouwen niet langer in de rij hoeven te staan dan mannen.

Handtastelijk
Gelukkig maken mannen er zelden een punt van wanneer je als vrouw zo’n waanzinnige rij verlaat en je tot de mannelijke sekse rekent. Maar een prettige oplossing is het niet. De actiegroep Eerlijk plassen eist dus: stel alle wc’s open voor iedereen. Het onderscheid is ooit ingesteld om vrouwen te beschermen tegen handtastelijke dronken kerels.

Maar het werkt in ons nadeel: we moeten veel langer wachten. Hef het onderscheid dus op. Of verdeel de wc’s zo over de seksen dat de rijen altijd even lang zijn.
Wildplassen kost 100 euro per keer aan reinigingskosten, volgens de Belgische gemeente Aalst. Het kost ook de Nederlandse overheid handenvol geld. Wacht niet tot vrouwen hun geduld en fatsoen verliezen: regel Eerlijk plassen nu!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden