Nieuws

Vrouwen doen in BOOS verhaal over misbruik bij The Voice, aangifte tegen Ali B voor verkrachting

Tegen Ali B is aangifte gedaan vanwege verkrachting, blijkt uit de reportage van het programma BOOS over grensoverschrijdend gedrag rond The Voice of Holland. De rapper ontkent de aantijgingen. John de Mol stelt verder al in 2019 een klacht over bandleider Jeroen Rietbergen te hebben binnengekregen, maar zegt geen weet te hebben gehad van ander wangedrag.

Niels Waarlo
Decor van het tv-programma The Voice, waar achter de schermen sprake zou zijn geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Beeld ANP Kippa
Decor van het tv-programma The Voice, waar achter de schermen sprake zou zijn geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag.Beeld ANP Kippa

Het BNNVara-programma BOOS van Tim Hofman schetst op basis van enkele tientallen getuigenissen van vrouwen, die in de uitzending anoniem blijven, een beeld van het grensoverschrijdende gedrag dat achter de schermen van The Voice zou hebben plaatsgevonden. Een deel van hen vertelt hoe Ali B bij meerdere vrouwen zou hebben aangedrongen tot seks, ze ongevraagd zou hebben gezoend en seks zou hebben gehad met kandidaten.

De vrouw die aangifte heeft gedaan vertelt, met vervormde stem, dat hij haar na een rondleiding in de studio begon te zoenen, waarna ze verstijfde en hij seks met haar had. Ze was toen 18. Een andere vrouw vertelt dat, terwijl zij een bekende orale seks gaf in de douche, Ali B binnenkwam en met zijn vinger bij haar binnendrong. Daarna heeft hij haar ‘gepusht’ ook hem te pijpen. Zij heeft eveneens aangifte gedaan.

Ali B ontkent dat hij seksuele relaties heeft gezocht of gehad met een deelnemer van The Voice of Holland. ‘Er liggen nu twee anonieme aangiftes die met veel spektakel als nieuws worden gebracht. Dat is onterecht. Dit neigt naar trial by media’, schrijft hij in een verklaring. Hij verwacht dat het OM de zaken tegen zijn cliënt zal seponeren. ‘Ik heb mij namelijk niet schuldig gemaakt aan wat mij in de aangiftes wordt verweten.’

Marco Borsato

In de uitzending van BOOS wordt ook Marco Borsato beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De coach van The Voice of Holland en The Voice Kids zou onder meer bij een minderjarige kandidaat de billen hebben betast. De jonge vrouw doet in de uitzending met vervormde stem haar verhaal. Tegen Borsato, die dergelijke beschuldigingen eerder heeft ontkend, is in december al aangifte gedaan wegens onzedelijk gedrag.

Verder hebben vijftien mensen verhalen met BOOS gedeeld over ongepaste opmerkingen en ongewenste betastingen door een niet nader genoemde regisseur van The Voice of Holland. John de Mol, de bedenker van het programma, zegt de verhalen van de vrouwen uit BOOS serieus te nemen en stelt tegenover Hofman ‘in shock’ te zijn. ‘Ik voel me absoluut verantwoordelijk. Dat wil niet zeggen dat ik het heb gezien of het onder het tapijt heb geveegd. Of dingen goed heb gevonden die niet goed gevonden hadden moeten worden.’

Jeroen Rietbergen

De beerput ging zaterdagochtend al open. Toen maakte RTL bekend de uitzendingen van The Voice, een van de populairste programma’s van het afgelopen decennium, op te schorten. Sponsors als T-Mobile en Lidl trokken zich terug – de best bekeken talentenjacht van Nederland is een besmet merk geworden. Bandleider Jeroen Rietbergen, tevens de zwager van John de Mol, stapte op toen een deel van de klachten over hem bleek te gaan.

BOOS ontving negentien getuigenissen over Rietbergen. De jonge vrouwen vertellen hoe hij seksueel getinte opmerkingen maakte, en ongewenst seksueel getinte berichten en foto’s van zijn geslachtsdeel stuurde. Daarbij zagen ze Rietbergen, die onder meer bepaalde welke kandidaat welk liedje zong, als iemand met een machtspositie.

Rietbergen erkent dat hij ‘contact van seksuele aard’ heeft gehad met bij het programma betrokken vrouwen. ‘De contacten heb ik toen als wederkerig en gelijkwaardig gezien. Inmiddels ben ik mij er zeer bewust van geworden dat mijn eigen perceptie helemaal niet relevant is, maar veel meer de perceptie van de betreffende vrouwen.’ Linda de Mol, de zus van John de Mol, zei twee dagen later dat ze haar relatie met Rietbergen heeft verbroken.

John de Mol

John de Mol laat in de uitzending van BOOS weten in april 2019 op de hoogte te zijn gebracht van een klacht over ongepaste appjes door zijn zwager Rietbergen. ‘Ik heb me moeten inhouden om hem niet plat op zijn bek te slaan.’ Hij zou Rietbergen hebben medegedeeld dat als hij nog één letter zou appen naar een vrouw bij het programma, hij hem ‘met kop en kont’ beet zou pakken om hem eruit te gooien. Uit de getuigenissen in BOOS blijkt dat de misdragingen daarna doorgingen.

De Mol zegt niet op de hoogte te zijn geweest van verdere misdragingen achter de schermen. Ook stelt hij nooit iets te hebben gemerkt van een angstcultuur. Volgens hem zijn er voldoende mogelijkheden voor vrouwen om zich met klachten te melden, maar is het probleem dat ze dit niet doen. Hij denkt aan een werkgroep die bij zijn netwerk, Talpa, moet onderzoeken ‘wat we kunnen doen om ervoor te zorgen dat als iets gebeurt, dat mensen het melden’.

Heeft u tips over misstanden bij The Voice of Holland of andere talentenjachten? Mail ons vertrouwelijk op tips@volkskrant.nl of bel of app ons op 0615003958. Wij gaan zorgvuldig met uw gegevens om. Meer informatie over contact met de Volkskrant vindt u hier.

In een eerdere versie van dit artikel stond dat er twee strafrechtelijke onderzoeken naar onzedelijk gedrag tegen Borsato lopen. Het gaat echter om één onderzoek, het andere onderzoek is ingesteld naar aanleiding van een aangifte wegens smaad tegen de 22-jarige vrouw die Borsato beschuldigt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden